Chișinău: CEC a acreditat mai mulți observatori pentru turul II. Între timp, se cere excluderea lui Dodon din cursă

La scrutinul prezidențial din R.Moldova, vor fi mai mulți observatori naționali și internaționali, anunță Comisia Electorală Centrală. Astfel, duminică, încă 185 de obsevatori vor monitoriza alegerile, pe lângă cei 2.197 acreditați, în primul tur. Între timp, administrația de la Tiraspol susține că cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană pot vota și în turul II la alegerile prezidențiale din R.Moldova.

Să mai spunem că, liderul Partidului Nostru, rusofilul Renato Usatîi, care s-a clasat pe locul 3 în primul tur de scrutin, a cerut, joi, excluderea lui Igor Dodon, candidat independent, din cursa pentru prezidențiale. Potrivit lui Usatîi, Dodon ar fi cheltuit bani, oferiți de ruși, pentru a-și face campania. În plus, spune Usatîi, candidatul susținut de socialiști, Igor Dodon, ar fi editat două milioane de ziare electorale. Aceste publicații promovează falsuri despre candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Socialiștii, la rândul lor, neagă acest lucru.

Președintele Partidului Nostru, primarul de Bălți, Renato Usatîi, cel care și-a îndemnat electoratul să voteze duminică ”împotriva lui Dodon, pentru o schimbare în Moldova”, a declarat, joi, înainte de a depune cererea de anulare a lui Igor Dodon din cursă că, sunt temeiuri clare că a fost încălcată legislația electorală.Dodon doar pentru ziare a folosit în campania electorală mai mult decât a declarat. Dodon este simbolul minciunii, nu doar al corupției”, a declarat Renato Usatîi.

Totodată, primarul de Bălți a menționat că Igor Dodon ar pregăti proteste de amploare, ”un fel de maidan în toată țara”, în cazul în care pierde alegerile de duminică. Iar cei care ar pune la cale aceste acțiuni sunt consilierii ruși ai lui Dodon, care au venit la Chișinău, în timpul campaniei electorale.   

Pe de altă parte, staff-ul lui Igor Dodon respinge acuzațiile lansate de liderul Partidului Nostru, menționând că ”oponenții politici, speriați că vor pierde alegerile prezidențiale, recurg la tot felul de acțiuni ilegale, abuzuri și falsuri”. ”Juriștii noștri pregătesc o adresare în judecată pe acest caz de difuzare a informațiilor false și calomnioase. Totodată, constatăm numărul sporit de falsuri, care sunt lansate de oponenți pe ultima sută de metri. Aceștia falsifică până și documente oficiale, ceea ce reprezintă deja o infracțiune”, susține staff-ul lui Dodon.

Între timp, mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, fostul premier moldovean, anunță joi că în doar două microbuze, au fost identificate 200.000 de ziare, cu peste 150.000 mai mult decât a prezentat la CEC staff-ul lui Igor Dodon. Deputații PAS au mers la Inspectoratul de Poliție unde au participat la procesul de numărare a ziarelor de agitație în favoarea candidatului Igor Dodon găsite, miecuri, într-un microbuz de lângă editura de stat ”Universul”.

Și de această dată, staff-ul electoral al lui Igor Dodon anunță că s-a adresat Procuraturii Generale, Comisiei Electorale Centrale și observatorilor internaționali să investigheze și să analizeze acțiunile unor deputați și membri PAS, care, miercuri, ”au blocat un lot de materiale de agitație electorală la o tipografie din Chișinău”.

A început distribuirea buletinelor de vot

Între timp, Comisia Electorală Centrală a început, joi, distribuirea buletinelor de vot către consiliile electorale de circumscripție pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Astfel, 2.934.017 de buletine de vot vor fi distribuite pentru scrutinul de duminică. Membrii CEC anunță că securitatea procesului de distribuire a buletinelor de vot este asigurată de către colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate. Totodată sunt distribuite și echipamentele de protecție împotriva COVID-19, destinate activității membrilor birourilor electorale.

Să mai spunem că, duminică, peste 2 mii de observatori vor monitoriza scrutinul. CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor. 

Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre cererea privind excluderea lui Dodon din cursa pentru prezidențiale și reacția staff-ului candidatului independent