SUA vinde Emiratelor Arabe avioane F-35 în valoare de peste 23 de miliarde de dolari

avion_militar_f35.jpg

Avion militar de asalt F-35 Lightning II
Image source: 
wikipedia.org

Guvernul american a aprobat oficial vânzarea de armament de ultimă generaţie Emiratelor Arabe Unite (EAU), şi anume 50 de avioane de vânătoare ”invizibile” de tip F-35, în valoare de 23 de miliarde de dolari, relatează AFP citată de news.ro.

”Am ordonat Departamentului de Stat să notifice formal Congresul cu privire la intenţia noastră de a autoriza vânzarea mai multor echipamente avansate, în valoare de 23,37 de miliarde de dolari”, a anunţat marţi, într-un comunicat, secretarul de Stat MikePompeo, potrivit sursei citate.

Emiratele Arabe așteaptă de multă vreme confirmarea acestui contract, care primește în sfârșit lumină verde după ce, în septembrie, statul arab a recunoscut oficial statul Israel.

”Acceptarea de către UAE a normalizării relațiilor cu Israel sub egida Acordurilor Abraham, oferă o oportunitate unică de a transforma în în bine situația din  regiune”, mai precizează Pompeo în comunicat.

”Adversarii noștri comuni din Iran știu asta și vor face tot ce le stă în putere să zădărnicească această normalizare”

Cele 50 de aparate F-35 care fac obiectul contractului reprezintă echivalentul întregii flote israeliene de aparate Lockheed Martin.

Pompeo a adăugat că în cadrul tarnzacției sunt incluse și 18 drone de ultimă generație MQ-9B precum și muniție în valoare de 10 miliarde de dolari.