Victoria lui Biden văzută din Orientul Mijlociu

Joe Biden

Victoria lui Joe Biden este un duș rece pentru aliații lui Trump din Orientul Mijlociu, scrie  ziarul libanez L’Orient-Le Jour , citat de Courrier International.

Liderii Arabiei Saudite, Israelului sau Egiptului știu că noul președinte nu va fi tocmai potrivit dorințelor lor, chiar dacă poziția americană cu privire la subiectele fierbinți din regiune rămâne aceeași.

Arabia Saudită și-a ținut respirația în speranța unei victorii pentru miliardarul american, și a așteptat până pe 8 noiembrie pentru a-l „felicita” pe Joe Biden pentru victoria sa.

Odată cu înfrângerea lui Donald Trump, prințul moștenitor Mohammed bin Salman pierde mult mai mult decât un aliat. El are legături personale cu președintele Trump și, în special, cu ginerele său, Jared Kushner.

Și Israelul trebuie să întoarcă pagina celor patru ani de poveste romantică foarte personală.

Primul ministru israelian nu a ezitat să ia partea lui Trump, mergând atât de departe încât i-a postat o fotografie pe coperta contului său de Twitter.

Netanyahu păstrează cu siguranță aparențele. Într-un tweet din 8 noiembrie i-a felicitat pe Joe Biden și Kamala Harris, la câteva ore după mulți alți lideri.

Pentru regimul președintelui egiptean Abdel Fattah Al-Sisi, aflat la putere din 2013, victoria lui Joe Biden împotriva aliatului său de lungă durată deschide și un nou capitol sub semnul neîncrederii.

Sâmbătă 7 noiembrie, șeful statului a fost unul dintre primii lideri arabi care au recunoscut victoria și l-au felicitat pe candidatul democrat, reiterându-și intenția de a consolida relațiile dintre cele două țări.

Dar, în culise, Al-Sisi știe că victoria democratului va aduce atingere poziției Egiptului cu privire la mai multe probleme.

Publicația Arab Weekly amintește în acest context că cea mai mare schimbare din timpul mandatului lui Trump a venit asupra Iranului, când administraţia SUA a renunțat la acordul nuclear din 2015 și a intensificat o campanie de „presiune maximă” asupra Republicii Islamice.

Pentru Iran, înfrângerea lui Trump ar apărea ca o veste bună, mai ales că Joe Biden a promis să reînvie pactul.

Cu toate acestea, promisiunea lui Biden depinde de o condiție importantă: revenirea Iranului la angajamentele sale anterioare. Acest lucru, desigur, ar putea diminua orice speranță cu privire la revigorarea acordului nuclear.

După ce administrația Trump a scos Statele Unite din acordul nuclear, Iranul a renunțat la multe dintre angajamentele sale nucleare și și-a intensificat producția de uraniu îmbogățit.

Mulți experți din Orientul Mijlociu sunt de acord cu colegii lor din Occident care-și pun serioase întrebări privind soarta oricărui acord reînnoit cu Teheranul.