Nebraska și Maine, statele unde Trump și Biden împart Marii Electori

Nebraska și Maine în Colegiul Electoral

Rezultate interesante în alegerile din Statele Unite în singurele două state care nu atribuie Marii Electori după sistemul "Winner Takes All - Câștigătorul ia totul" -  Nebraska și Maine. În ambele state Donald Trump și Joe Biden și-au împărțit electorii. 

Ambele state atribuie câte doi electori (egal cu numărul de senatori care reprezintă statul în Congresul federal) câștigătorului votului popular pe întreg statul. 

Apoi fiecare stat atribuie cât un elector din fiecare district care trimite câte un membru în Camera Reprezentanților a Congresului federal tichetului care câștigă cele mai multe voturi în acel district.

În Nebraska, stat tradițional conservator, tichetul Republican Donald Trump - Mike Pence a câștigat 4 Mari Electori (2 la nivelul statului și 2 în districte) în timp ce tichetul Democrat Joe Biden - Kamala Harris Harris a câștigat unul (Districtul 2 bazat pe cel mai mare oraș al statului, Omaha). 

În Maine, situat în colțul de nord est al Statelor Unite și mai liberal decât Nebraska, cunoscut ca patria scriitorului Stephen King, tichetul Biden - Harris a câștigat 3 Mari Electori (2 la nivelul statului și un district) în timp ce Trump - Pence a obținut un Mare Elector în celălalt district al statului. 

Interesant este că aici a fost realeasă pentru un al cincilea mandat în Senat Susan Collins, cea mai liberală senatoare a Partidului Republican, criticată repetat și chiar insultată de Trump. Cei doi reprezentanți aleși în Maine aparțin Partidului Democrat.

Votul obținut de Trump în Maine și cel obținut de Biden în Nebraska s-ar putea dovedi important într-un scrutin al cărui rezultat e pe muchie de cuțit, dar pe ansamblu ele se neutralizează reciproc, între un stat conservator unde era de așteptat ca Trump să câștige toți electorii și unul liberal unde favorit era Biden. 

Președintele și Vice-președintele Statelor Unite vor fi aleși pe 14 decembrie prin votul celor 538 de Mari Electori. Este ales tichetul care obține cel puțin 270 de voturi. Unele state obligă prin lege Marii Electori să voteze așa cum a decis electoratul din statul respectiv, în timp ce altele nu au astfel de cerințe legale.