Informațiile false și teoriile conspiraționiste care au marcat campania electorală americană

intox.png

Sursa imaginii: 
Capturi de ecran Twitter via France24

Alegerile prezidențiale din SUA au fost din nou marcate de circulația masivă a informațiilor false. De la fotografii cu buletine de vot aruncate la gunoi până la presupusa confesiune de fraudă a unui candidat, americanii s-a confruntat cu un nou val de dezinformare în timpul campaniei electorale. Redacția France 24 l-a intervievat pe jurnalistul american Daniel Funke, specialist în verificări la asociația Politifact. El detaliază principalele zvonuri care au circulat în săptămânile premergătoare alegerilor.

Platforma independentă de verificare a faptelor Politifact se ocupă în primul rând de politica SUA și de analizarea declarațiilor ambilor candidați la alegerile prezidențiale. Potrivit lui Daniel Funke, cea mai mare parte a dezinformării care circula înainte de alegeri a fost în favoarea președintelui actual, Donald Trump.

“Cea mai mare parte a dezinformării din ultimul timp pare să provină din surse conservatoare, fie că sunt pagini sau grupuri, ele încearcă să apere palmaresul președintelui și să-l propulseze în Casa Albă pentru încă patru ani”, spune el

Politifact a verificat 897 de declarații ale președintelui Trump și doar 12% dintre ele erau fie adevărate, fie „în mare parte adevărate”, celelalte erau „parțial adevărate”, „în mare parte false”, „false” și „fără sens”.

Dintre cele 173 de declarații făcute de oponentul său democrat Joe Biden, cifra declarațiilor „adevărate” și „în mare parte adevărate” se ridică la 36%.

Daniel Funke a selectat pentru France24 cele mai importante declarații false sau înșelătoare din acest sezon electoral:

 

Teorii conspiraționiste despre fiul lui Joe Biden

Presupusa implicare a lui Joe Biden în afacerile fiului său Hunter Biden în străinătate, în special în Ucraina și China, a făcut obiectul a numeroase acuzații nefondate înainte de alegeri.

Aceste afirmații se concentrează în special pe un presupus laptop al lui Hunter Biden care ar fi conținut dovezi ale unor acorduri comerciale îndoielnice și ale unor activități infracționale.

Potrivit unui raport al tabloidului conservator The New York Post, Hunter Biden ar fi trimis un e-mail pentru a încerca să-l prezinte pe tatăl său unui om de afaceri ucrainean, într-un moment în care Joe Biden era vicepreședinte și purta negocieri strategice cu Ucraina.

Daniel Funke explică:

“Politifact și alte platforme de încredere nu au reușit să verifice autenticitatea acestor e-mailuri nici până azi. În acest context, mass-media conservatoare încearcă să descrie familia Biden ca o familie coruptă care și-a folosit numele pentru a desfășura afaceri internaționale foarte profitabile”.

Acest laptop a inspirat alte povești. Utilizatorii de internet au început să spună că acesta conține și pornografie infantilă sau dovezi ale activității infracționale.

QAnon, o mișcare conspirativă americană care transmite numeroase teorii legate de traficul de copii și pedofilie, a preluat aceste declarații.

Daniel Funke continuă:

“Această nouă versiune a teoriei conspirației susține că laptopul, al cărui conținut nu a putut fi verificat de jurnaliști, este deținut de Hunter Biden și conține imagini cu minori de care Hunter abuzează. Am văzut aceste acuzații circulând pe Facebook, TikTok, Instagram și aproape orice rețea de socializare în ultimele zile, dar nu am reușit să găsim nicio dovadă care să le susțină”.

 

Trump spune că pandemia Covid se va termina curând. Chiar așa?

Consecințele pandemiei Covid-19 în Statele Unite și gestionarea acesteia de către guvern au fost în centrul dezbaterii electorale, dar au reprezentat și subiecte de dezinformare. Încă de la început, Donald Trump a minimizat pericolul virusului, afirmând în repetate rânduri că pandemia din Statele Unite „se va termina în curând” și că ce a fost mai rău, a trecut.

Toate astea pe măsură ce numărul de infectări continuă să crească, atingând noi recorduri zilnice. Daniel Funke descifrează acest paradox:

“Este destul de clar că echipa lui Donald Trump încearcă să prezinte o imagine măgulitoare a gestionării pandemiei de către administrația sa, când de fapt, numărul spitalizărilor, deceselor și cazurilor crește. Președintele a declarat că situația s-a îmbunătățit aici, în Statele Unite, că numărul cazurilor și a deceselor sunt în scădere. Pe baza informațiilor de care dispunem, am clasificat aceste afirmații ale candidatului drept „false”.”

Deși Donald Trump a făcut multe afirmații false despre coronavirus, el a fost și ținta unor declarații mincinoase. Un videoclip distribuit de echipa de campanie a lui Joe Biden a scos din context cuvintele lui Donald Trump pentru a da impresia că acesta spune că pandemia Covid-19 este o farsă. De fapt, el calificase răspunsul democraților la pandemie drept „farsă”.

 

Fraudă electorală generalizată?

Votul prin corespondență a fost un subiect major al dezinformării. Mulți americani s-au prezentat la urne în ziua alegerilor, pe 3 noiembrie, dar foarte mulți dintre ei votaseră deja, anticipat sau prin corespondență, soluții la care s-a ajuns în mare parte  din cauza pandemiei Covid-19 .

Donald Trump s-a împotrivit în repetate rânduri votului prin corespondență, susținând că este ușor de falsificat, că buletinele de vot pot fi schimbate sau că unele state nu verifică semnăturile alegătorilor.

Daniel Funke detaliază:

“Nu există dovezi care să susțină aceste afirmații. Există relativ puține cazuri de fraudă electorală în fiecare an în Statele Unite. În fiecare stat, voturile trimise prin poștă sunt securizate prin semnături sau prin alte mijloace. Președintele Donald Trump și echipa sa de campanie au încercat să atragă atenția asupra riscurilor și pericolelor pentru a minimiza voturile destinate democraților”.

Creșterea numărului de voturi prin corespondență riscă să prelungească timpul de numărare a acestora. Donald Trump a susținut în mod greșit că numărarea voturilor după terminarea alegerilor este împotriva legislației SUA.

După cum explică  și Daniel Funke, dezinformarea s-ar putea să nu se termine la închiderea secțiilor de votare:

“Nu ne așteptăm să cunoaștem numele câștigătorului în seara zilei de 3 noiembrie, așa cum se întâmplă de obicei în Statele Unite. Sperăm că îl vom afla poate într-o săptămână sau două, având în vedere că mai multe state trebuie să numere buletinele de vot trimise prin poștă.

Această situație va genera o mulțime de incertitudini, iar incertitudinea este un teren fertil pentru dezinformare. Ne temem că una dintre cele două tabere se va grăbi și va declara „am câștigat alegerile” chiar dacă nu toate voturile vor fi numărate.

Vom continua să cercetăm revendicările false ale alegerilor, chiar și după ce  câștigătorul va fi anunțat.”

 

Traducere de Anda Costiuc după France24

Editor: Șerban Georgescu