Dodon: Diaspora, un electorat paralel, cu preferințe ce se află în disonanță cu cele ale populației majoritare de acasă

dodon.jpg

Image source: 
Facebook/Igor Dodon

”Cu toții am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri și putem spune că reprezintă, la modul real, un electorat paralel al Republicii Moldova”. Declarația îi aparține președintelui în exercițiu, Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale și vine după ce, duminică, a fost înregistrată o prezență record la vot în diasporă. 

”Acest electorat are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se deosebesc, se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova. Așa arată rezultatul votului. E și aceasta o realitate a democrației”, declară Igor Dodon.

Duminică, peste 149.000 de moldoveni au votat în străinătate, 70 la sută dintre aceștia au ales-o pe Maia Sandu, președinta PAS și doar 3,6 la sută au votat pentru Igor Dodon.

Președintele în exercițiu a mai anunțat, luni, că a revenit pentru o zi din concediu pentru a semna unele decrete, iar marți revine în campania electorală, pentru a se pregăti de turul 2, din 15 noiembrie.”Desigur că ar fi fost bine dacă mai multă lume ar fi ieșit la vot, pentru a defini cât mai clar voința poporului Moldovei. Dar sper că o asemenea mobilizare se va realiza în turul 2”.

”Totodată, vreau să felicit contracandidatul de pe dreapta, doamna Maia Sandu, care a trecut în turul 2 cu un rezultat bun. Nouă, ambilor, ne revine să continuăm împreună lupta electorală, timp de încă două săptămâni. Ne vom întâlni și la dezbateri televizate. Observăm că, după patru ani, istoria se repetă. Se confruntă aceiași concurenți ca și în 2016”, a punctat candidatul independent.

La alegerile prezidențiale de duminică din R.Moldova, prezența la vot în diasporă a atins un nivel record. La cele 139 secții de votare au venit 149.178 de moldoveni pentru ca să-și exercite dreptul la vot. Este pentru prima dată când cetățenii moldoveni din străinătate au ieșit la urne într-un număr atât de mare. 

Să spunem că, președinta PAS, Maia Sandu, câștigă primul tur de scrutin al prezidențialelor. Fostul premier obține 36,16 la sută din voturi în timp ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, este votat de 32,61 la sută dintre cetățeni. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarația lui Igor Dodon legată de prezența record la vot în diaspora