Viitorul democrației americane e în joc la 3 noiembrie - interviu cu David Daley

daley_2.jpg

David Daley este membru al organizației FairVote, care militează pentru reforma sistemului electoral american.
David Daley este membru al organizației FairVote, care militează pentru reforma sistemului electoral american.
Image source: 
fairvote.org

David Daley este membru al organizației FairVote, care militează pentru reforma sistemului electoral american. El predă jurnalism digital la Școala de Jurnalism Grady a Universității statului Georgia și este cercetător asociat la Centrul Wilson pentru Arte și Științe Umaniste din cadrul aceleiași instituții. David Daley a fost redactor-șef al publicației electronice Salon.com, director executiv al consorțiului de jurnalism civic și investigativ Connecticut News Project, și ziarist la cotidianul Hartford Courant.  El este autorul a două cărți de mare ecou, prima intitulată MAREA MĂSLUIALĂ, care diagnostica, în 2016, "criza anti-majoritară" prin care trece America, a doua, tipărită în luna martie a acestui an de editura Liveright, intitulată ÎNDREPTAREA: Cum Luptă Americanii Pentru A Salva Democrația, și care prezintă inițiative de reformare a unui sistem care a generat realitățile politice și electorale actuale.

Aceste realități se reflectă  în desfășurarea campaniei electorale și  votului anticipat. 21.000 de centre de vot au fost închise în ultimii ani, imensa majoritate în zone minoritare precumpănitor Democrate. 33 de milioane de americani au fost radiați din registrele de vot sub un motiv sau altul, între 2014 și 2018. Acțiuni legale sunt pornite, cu sutele, pentru a îngreuna accesul la urne și a complica procesul de contabilizare a rezultatelor. În toiul pandemiei. Partea ascunsă a acestui angrenaj,   pe care David Daley a luminat-o necruțător  în 2016, este instituția vetustă a Colegiului Electoral și delimitarea partizană a circumscriptiilor electorale, demarcate în așa fel încât politicienii, majoritatea Republicani, să-și poată alege alegătorii. E un mecanism care vizează instalarea puterii minoritare, libere să promoveze politici dorite de donatori, e un mecanism care ni i-a dăruit pe Bush Jr. în 2000 și Trump în 2016, perdanți ai votului popular care au avut apoi ocazia de a nominaliza ultimii cinci judecători conservatori ai Curții Supreme.  Neutralizarea acestui mecanism prin inițiative civice este subiectul cărții ÎNDREPTAREA.  Din Alabama până-n Maine, din Idaho și Utah până-n Pennsylvania și multe alte locuri, David Daley ne invită la o extrem de necesară "călătorie a speranței". Când totul pare pierdut, implicarea civică e singura care poate aduce schimbarea.

David Daley:  Cred că politica americană actuală nu poate fi înțeleasă fără a recunoaște  consecințele strategiei Republicane de a re-împărți America, începând din 2010, district cu district electoral, și avantajele obținute prin această re-organizare în legislaturi statale și în Parlamentul federal. Majoritățile Republicane statale astfel constituite  au plasat noi obstacole între americani și urne. Consecințe grave sunt și  la nivelul politicilor, pentru că aceste organisme au primit mână liberă să urmeze agende extreme, știindu-se la adăpost de alegători și de consecințe politice.  Toate acestea le-au dat americanilor senzația că voturile lor pur și simplu nu contează.

Reporter:  Această senzație, provocată de multiplele strâmbătăți ale sistemului electoral, a atins apogeul în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2016, pe măsură ce a devenit clar că Donald Trump este noul președinte. Mulți s-au lăsat pradă șocului, resemnați. Au fost însă unii, printre ei una dintre eroinele cărții dvs., care au intrat imediat - de pe 10 noiembrie - în acțiune.

David Daley:  Kathy Fahey din Michigan, în vârstă de 20 și ceva de ani, a postat un simplu mesaj pe Facebook în care anunța că vrea să facă ceva în legătură cu delimitarea partizană a circumscripțiilor electorale. Postarea a stârnit un interes atît de mare încât au fondat un grup numit VOTANȚI, NU POLITICIENI, care a redactat un proiect de amendament constituțional și a declanșat procesul de colectare a celor aproape 400.000 de semnături necesare pentru a supune amendamentul unui referendum popular. Sute de mii de semnături în toiul iernii michiganiene, adunate, una câte una de către voluntari;  nimeni n-a izbutit așa ceva fără a plăti profesioniști. Au învins Camera de Comerț, au învins opoziția unor grupuri conservatoare finanțate de frații Koch și au câștigat la urne, în 2018, cu mai bine de 60%. Noile demarcații teritoriale vor fi trasate în 2021 de o comisie cetățenească independentă, nu de politicieni partizani în spatele ușilor închise și în folos propriu.

Reporter: Din Pennsylvania vine un alt exemplu,  altă bătălie pe același front.

David Daley:  Republicanii care au preluat controlul legislativ acolo în 2011 au elaborat hărți electorale care să le garanteze dominația, chiar și cu o minoritate a voturilor. Amanda Holt a arătat că oameni de rând pot contura circumscripții electorale mai echitabile decât cele aranjate de politicieni. A fost începutul unei bătălii în Pennsylvania care a dus, în 2018, la anularea împărțirii electorale în vigoare pe motiv că încalcă dreptul constituțional la alegeri libere și corecte. Rezultatul a fost obținut când cetățenii au început să spună: nu-i just, n-are sens, e ceva conceput nu să ne ajute pe noi ci să mențină politicieni la putere.

Reporter: ÎNDREPTAREA este și cronica bătăliilor pe un alt front, cel al extinderii  dreptului de vot. În Kentucky sau pe  vastele rezervații ale tribului Navajo din Utah, activișți locali au reușit, înfrângând adversități și pericole, să corecteze un secol de intimidare, obstrucție sau suprimare a drepturilor electorale. Nici o victorie n-a fost însă mai mare decât cea repurtată de Coaliția Floridiană de Restabilire a Drepturilor Cetățenești.

David Daley:  În Florida au câștigat una dintre cele mai mari extinderi a drepturilor civice și electorale în cei 55 de ani care au trecut de la promulgarea, pe plan național, a legii  dreptului de vot. Multă vreme,  cei condamnați acolo pentru delicte își pierdeau definitiv dreptul de a vota.  Erau afectați 1,7 milioane de oameni, 10% din populația adultă și 20% din populația afro-americană. Legi promulgate în anii 1870 ca instrumente ale supremației albe mai erau în vigoare în Florida în 2018. Cetățenii s-au organizat, și conduși de un remarabil lider numit Desmond Meade au construit o coaliție puternică de albi și negri, de stânga și dreapta, de credincioși, laici, dar și militanți pentru reforma sistemului penal. Au pornit o cruciadă morală care spunea: nu-i just să-ți pierzi vocea civică pentru tot restul vieții doar pentru că ai făcut pușcărie. Au câștigat, cu mai bine de 64% din voturi.

Reporter: Ce rezonanță, ce impact au aceste inițiative pe plan național?

David Daley:  În ultimii câțiva ani America e mai conștientă decât oricând că Republicanii încearcă să obstrucționeze accesul la urne pentru a întârzia efectul schimbărilor demografice. Se vorbește din ce în ce mai mult despre reforma Colegiului Electoral. S-au făcut multe progrese în consolidarea Pactului Interstatal Privind Votul Național, prin care semnatarele se angajează să-și aloce voturile din Colegiu câștigătorului votului popular. 2020 este anul recensamântului și re-delimitării circumscriptiilor electorale. Anul viitor vor fi re-ajustate hărțile electorale. Câștigătorii parlamentarelor statale vor avea deci puterea de a defini politica americană pe următorii zece ani. În multe privințe, viitorul acestei democrații în ce privește dreptul de vot va fi decis de rezultatelor de la toate nivelele scrutinului din acest an.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
David Daley intervievat de corespondentul RFI Radu Tudor