Alegeri prezidențiale în R.Moldova: Diaspora poate vota și după ora 21.00

iasi_se_voteaza.jpg

Moldoveni așteaptă să voteze la Iași

În R.Moldova, secțiile de votare vor fi închise în mai puțin de jumătate de oră. Cetățenii moldoveni din diasporă pot însă vota și după ora 21.00, dacă nu reușesc să-și exercite dreptul la vot, până la închiderea birourilor electorale.

Competența extinderii programului aparține Biroului electoral al secției de votare. Prin urmare, cei care votează în diasporă pot depune o cerere în formă liberă la secția de votare la care se află, prin care se cere prelungirea programului de votare cu 2 ore, potrivit art. 58 alin. (7) din Codul Electoral.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a mulțumit cetățenilor moldoveni că au ieșit la vot în număr atât de mare.

De partea sa, președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase a denunțat modul de organizate a scrutinului, în special în diasporă, dar și acasă. ”Insuficiența numărului secțiilor de votare în Europa Occidentală a condus la aglomerarea acestora și îngrădirea dreptului constituțional la vot pentru o mare parte dintre cetățenii noștri din diaspora. Avem temeri întemeiate că aceste persoane nu vor reuși să-și exercite dreptul la vot, chiar dacă au făcut eforturi mari pentru a ajunge în orașele de dislocare a secțiilor de votare”.

Andrei Năstase cere demisia ministrului de externe și a președintelui Comisiei Electorale Centrale pentru organizarea proastă a procesului electoral.

Cozi imense sunt la această oră la zeci de secții de votare din străinătate și anume în Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia și Regatul Țărilor de Jos.