Alegerile prezidențiale din R.Moldova pot fi considerate valabile. Observatorii semnalează încălcări

oameni_masti.jpg

Peste un milion de moldoveni au votat, până la ora 17.00, la alegerile prezidențiale din R.Moldova
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

Alegerile prezidențiale din R.Moldova pot fi considerate valabile. Puțin peste un milion de moldoveni au votat, până la ora 17.00, ceea ce constituie 36 la sută dintre cetățenii cu drept de vot. Potrivit prevederilor legale, scrutinul este validat dacă la urne se prezintă cel puțin 1/3 dintre alegători. Totodată, observatorii vorbesc despre mai multe încălcări, admise în timpul procesului electoral, iar mulți moldoveni din diasporă se tem că nu vor reuși să voteze.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova constată prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă).

Totodată, observatorii vorbesc despre prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției), agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane).

Citește și: (VIDEO/FOTO) Cozi imense în diasporă la alegerile prezidențiale din R.Moldova:”Am votat pentru schimbare”

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane), fotografierea buletinelor de vot, acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare. Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19, urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot, sunt alte încălcări semnalate de observatori.

Pentru scrutinul de astăzi, au fost deschise 2.143 secții de votare, 139 în străinătate și 42, în stânga Nistrului. 

Potrivit Constituției,”este declarat ales candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, în două săptămâni, între primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi”. 

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul pînă la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Mandatul președintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al Republicii Moldova decît pentru cel mult două mandate consecutive.