Mesut Yilmaz, fost premier al Turciei, a încetat din viață

messut_yilmaz.jpg

Messut Yilmaz, fost premier al Turciei
Image source: 
Facebook / Anadolu Ajansı

Mesut Yilmaz, fost prim-ministru al Turciei, a încetat din viaţă vineri la Istanbul, la vârsta de 72 de ani, după o lungă suferinţă, a anunţat familia acestuia, transmit EFE şi AFP, citate de Agerpres.

Născut la 6 noiembrie 1947 în oraşul Rize, la fel ca şi actualul preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan, Yilmaz suferea de cancer la plămâni de mai mulţi ani şi a fost operat în mai multe rânduri. Se afla la spital, unde era tratat după ce cancerul provocase și metastaze la creier.

Ahmet Mesut Yilmaz a fost de trei ori şef al guvernului în anii '90 pe când conducea Partidul Patriei, ANAP, de centru-dreapta. Cel de-al treilea mandat al său a fost şi cel mai lung, între 1997 şi 1999, în timp ce primele două au fost de mai puţin de jumătate de an fiecare.

Mandatele sale au fost traversate de crize, într-un deceniu marcat de coaliţii guvernamentale instabile, scandaluri politice şi intensificarea conflictului cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ultimul său mandat s-a desfăşurat sub semnul unor tensiuni puternice cu Siria vecină. În 1998, Yilmaz l-a ameninţat pe preşedintele sirian de la acea vreme, Hafez al-Assad, că-i ''va scoate ochii'' pentru susţinerea oferită de acesta PKK.

Yilmaz a mai ocupat şi postul de ministru al informaţiei, ministru al culturii şi turismului, ministru de externe şi vicepremier. Totodată, el a fost numărul doi în ultimul guvern de coaliţie care, la sfârşitul anului 2002, a predat frâiele puterii actualei formaţiuni de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), conservator islamist, al preşedintelui Erdogan.

Bănuit de ilegalități în timpul privatizării unei bănci în anii '90, Yilmaz a fost primul fost şef de guvern turc judecat pentru corupţie de Curtea Supremă, însă în cele din urmă s-a renunţat la acuzaţiile împotriva lui. El a încercat să revină în politică în 2007, fără să înregistreze un veritabil succes.

Yilmaz a avut doi băieţi, unul dintre ei fiind găsit împuşcat în propria casă, în anul 2017.

Preşedinţia Turciei i-a adus un omagiu, apreciind că Mesut Yilmaz a fost ''una dintre personalităţile proeminente ale vieţii politice turce''.