Creșterea economică a Chinei. Reală sau... cosmetizată?

congres_china.jpg

Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, în care vor fi stabilite obiectivele noului plan cincinal, Beijing, octombrie 2020
Image source: 
© REUTERS - Carlos Garcia Rawlins via France24

Pandemia Covid-19 nu poate împiedica China să fie singura putere economică care înregistrează creștere economică în 2020. Cel puțin asta sugerează creșterea bruscă a PIB-ului în trimestrul trei, anunțată de Beijing. Dar fiabilitatea acestor date ridică multe semne de întrebare, mulți specialiști apreciind că autoritățile chineze vor să ”dea bine”, mai ales în această perioadă în care Beijingul își pregătește noul plan cincinal.

Cu o rată de creștere de 4,9% în al treilea trimestru, China își elaborează, începând de luni, noul său traseu economic pentru următorii cinci ani. Comitetul central al Partidului Comunist Chinez nu putea visa la un indicator mai măgulitor pentru lansarea șantierului următorului său plan cincinal, în timp ce restul lumii este decimat economic de pandemia Covid-19.

Această creștere a PIB-ului înregistrată între iulie și septembrie 2020 confirmă rezultatele celui de-al doilea trimestru, în care economia chineză crescuse deja cu 3,2%, potrivit datelor oficiale.

Prin urmare, Beijingul pare să fie singura putere economică majoră care înregistrează o creștere anuală pozitivă, în ciuda crizei de sănătate. Este de așteptat ca PIB-ul chinezesc să crească cu aproape 2% în 2020, comparativ cu o recesiune de 4,9% în Statele Unite, 9,8% în Franța și 6% în Germania.

 

Prea frumos ca să fie adevărat

Aceste rezultate bune susțin retorica oficială a regimului, care a lăudat în repetate rânduri rezistența economiei chineze, în ciuda unui șoc inițial foarte violent (o scădere a PIB-ului de 6,9% în primul trimestru).

Aceste cifre par, de asemenea, să valideze politica urmată de liderul chinez Xi Jinping, care a impus măsuri aspre la începutul anului pentru a limita răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării.

Dar această imagine pare prea frumoasă pentru a fi adevărată, potrivit mai multor economiști. „Cifrele par să nu se potrivească”, scrie cotidianul britanic The Guardian, care a intervievat mai mulți analiști.

Ele au fost ajustate pentru a părea mai atractive. „Unele date pentru calcularea performanței economice din septembrie 2019 par să fi fost reportate în octombrie, ceea ce are drept consecință creșterea artificială a rezultatelor din septembrie 2020 față de anul trecut”, notează Nick Marro, analist șef al Economist Intelligence Unit, o firmă britanică de consultanță economică, contactată de The Guardian.

Totuși această bucătărie statistică internă nu ar fi avut un impact major asupra ratelor de creștere, crede Nick Marro. Modul în care sunt contorizate investițiile în infrastructură pare mult mai îngrijorător.

Mai multe miliarde de yuani (câteva sute de milioane de euro) alocate proiectelor de infrastructură în 2019 par să fi dispărut din datele oficiale, ceea ce a permis Beijingului să raporteze o creștere a investițiilor de la începutul anul 2020, care potrivit lui Leland Miller, directorul China Beige Book Consultancy, o firmă americană care analizează date despre economia chineză, pare dubioasă.

"Vorbim despre un aranjament la limita realității", a declarat el pentru Guardian.

 

Citește și: China se întoarce pe creștere și e gata să salveze lumea. Dar, lumea mai vrea să fie salvată de China?

 

„Aritmetic imposibil”

Aceste critici ale datelor oficiale nu sunt izolate. Observatorii au pus deja la îndoială revenirea economiei chineze în al doilea trimestru. „Nu a existat o creștere chineză în al doilea trimestru”, a declarat în iulie Derek Scissors, specialist chinez în economie pentru American Enterprise Institute, un think tank conservator din Washington.

El nu credea sub nicio formă cifrele declarate de Beijing. O creștere a producției industriale de 4,8% în iunie 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut? Este greu de crezut având în vedere că „doar 60% dintre companii și-au redeschis porțile”.

Aceeași problemă există și în sectorul serviciilor - turism, catering, divertisment - care arată oficial o creștere de aproape 2% față de 2019.

„Este imposibil de realizat din punct de vedere aritmetic, puțin peste 10% din companiile din acest sector „și-au reluat activitățile la sfârșitul lunii iunie”, a scris acesta pe blog în iulie 2020.

 „Nu există transparență în statisticile oficiale și acestea trebuie tratate cu scepticism pentru că nu știm exact cum sunt construite ”, explică Mary-Françoise Renard, directorul Institutului francez de cercetare în economia Chinei (Idrec), contactată de France24.

În ciuda măsurilor de precauție necesare care trebuie luate, experta consideră că economia chineză „își revine”. Și, probabil, mai repede decât celelalte: „Exporturile chineze - în special de produse sanitare - au crescut semnificativ de la începutul anului”, a spus ea.

 

Restabilirea imaginii și încurajarea patriotismului

Dacă China se descurcă mai bine decât celelalte mari puteri, de ce trebuie să îmbunătățească și mai mult statisticile? Motivul principal este contextul internațional, spune Mary-Françoise Renard:

"China este considerată vinovată pentru pandemia Covid-19 și Xi Jinping vrea să folosească economia pentru a restabili imaginea națională", a spus ea. Demonstrarea faptului că Beijingul își poate juca în continuare rolul de motor al creșterii globale trebuie să permită îmbunătățirea climatului de „neîncredere față de China care s-a instalat pe scena internațională”, notează economista.

Este de asemenea, un mod de a analiza cu atenție companiile străine. Criza sănătății și întreruperea comerțului mondial au demonstrat riscurile dependenței excesive de China în ceea ce privește aprovizionarea.

„Există un pericol real, deoarece unele țări au început să-și mute companiile în afara Chinei. Totuși, Beijingul speră să convingă aceste grupuri că piața chineză este cea care prezintă cele mai multe oportunități”, explică Mary-Françoise Renard.

Dar Xi Jinping nu caută doar acalmie pe scena internațională. Acest mod de exagerare a performanțelor economice vizează, de asemenea, încurajarea sentimentului naționalist al poporului chinez.

„Autoritarismul regimului se bazează pe acest naționalism și performanțele economice bune dau opiniei publice impresia că țara este pe drumul cel bun, că va ajunge cea mai mare putere economică a lumii”, a spus directorul Idrec.

Acesta este, în cele din urmă, un mod de a spune: mergeți mai departe, aici nu este nimic de văzut. O economie bună ar trebui să reducă la tăcere orice îndoială asupra alegerilor economice ale lui Xi Jinping.

Acest nou program economic cincinal ar trebui să permită Chinei să își reducă dependența de exporturi și să facă din consumul intern principalul motor al creșterii.

Cu toate acestea, „economia chineză are probleme structurale care împiedică reluarea consumului”, spune Mary-Françoise Renard. Ea citează drept exemplu nivelul datoriei corporative și lipsa asigurărilor sociale care îi împing pe oameni să economisească pentru pensie și sănătate.

Dar, în euforia creșterii cu 4,9%, cine se va opri asupra acestor detalii?

 

Traducere de Anda Costiuc după France24