Nicio țară din UE nu l-ar realege pe Trump

joe_biden_et_donald_trump_sopposent_sur_de_nombreux_themes_leconomie_en_fait_partie._studio_graphique_fmm.jpg

Nicio țară din UE nu l-ar realege pe Donald Trump.
Image source: 
grafică France Medias Monde

Dacă preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar încerca să fie reales într-o ţară din Uniunea Europeană, nu ar avea aproape nicio şansă, arată un sondaj publicat astăzi de cercetători din Germania, notează dpa, citată de Agerpres. Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, ar întruni în statele europene circa 45% din voturi, arată studiul.

Conform studiului realizat de Fundaţia Bertelsmann, circa 38% din cetăţenii UE nu ar vota pentru niciunul din cei doi candidaţi americani, dacă ar avea acest drept.

Rezultatele diferă de la o ţară la alta. Polonia este singura unde Trump ar fi votat de mai mulţi alegători decât Biden - cei doi ar obţine 38%, respectiv 30%.

Polonezii doresc o relaţie mai apropiată cu americanii din motive istorice, apreciază autoarea studiului, Isabell Hoffmann. Circa 77% din polonezi consideră că democraţia din SUA funcţionează bine, în timp ce 51% din toţi europenii chestionaţi apreciază că a eşuat.

Totuşi, Statele Unite sunt mult mai bine cotate ca partener decât China, arată sondajul.

''Patru ani de guvernare a lui Trump au lăsat urme asupra cetăţenilor UE. Aceştia recunosc importanţa relaţiei transatlantice, dar sunt categorici în aprecierea a ceea ce o menţine'', a declarat Hoffmann.

Sondajul a fost realizat în intervalul 9 iulie - 28 septembrie, pe un eşantion de 13.808 de persoane din toate statele membre ale Uniunii Europene, şi are o marjă de eroare de +/-1%.

Între timp, au votat deja în alegerile prezidenţiale din SUA, peste 70 de milioane de americani. Așa arată o statistică publicată marţi de US Elections Project, preluată de Reuters. Este mai mult decât dublul participării totale la vot la scrutinul precedent.

Participare masivă la vot indică atât un interes sporit al americanilor faţă de competiţia dintre preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden, cât şi dorinţa alegătorilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19, într-un context în care pandemia pare să crească în forţă odată cu apropierea iernii.