Alegeri SUA: Peste 60 de milioane de americani au votat deja

vot_sua_alegeri.png

Secție de vot din Durham, Carolina de Nord, octombrie 2020
Image source: 
Reuters via rfi.fr

În Statele Unite mai mult de 60 de milioane de cetățeni și-au exprimat voturile pentru alegerile prezidențiale , dintre care 7,3 milioane sunt voturi exprimate în Texas, transmit corespondenții rfi.fr. 

Texasul, care în 2016 se afla pe ultimele locuri din punct de vedere al participării la vot, este acum pe primul loc la voturi anticipate, înaintea Californiei și Floridei, state considerate esențiale în procesul electoral.

Cu o săptămână înainte de scrutinul de la 3 noiembrie, 43% din cetățenii cu drept de vot din Texas au votat. Procentul este cu doar 8% mai mic decât totalitatea voturilor exprimate la ultimele alegeri prezidențiale. La Dallas și Austin deja prezența la vot a depășit-o pe cea din 2016.

În Carolina de Nord, un stat tradițional republican, democrații speră să câștige de această dată, dar sondajele arată o luptă foarte strânsă. Și aici prezența la vot a fost consistentă: 43% din cei care au votat în 2016 și-au exprimat deja opțiunile.

Luptă strânsă și în Georgia, unde Joe Biden se deplasează azi pentru mai multe întâlniri electorale și unde vinerea trecută potențiala viitoare vicepreședintă Kamala Harris a făcut o vizită surpriză pentru a mobiliza electoratul afro-american.