Victorie pentru Donald Trump înaintea alegerilor prezidențiale - judecătoarea Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă

barrett.jpg

Judecătoarea Amy Coney Barrett a fost confirmată la Curtea Supremă a Statelor Unite
Image source: 
Twitter/Donald Trump

Cu opt zile înaintea alegerilor, preşedintele american, Donald Trump, a înregistrat o uriaşă victorie odată cu confirmarea magistratei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă a Statelor Unite, de acum poziţionată durabil şi solid la dreapta, notează AFP, citată de Agerpres.

Senatul american a confirmat-o, cu 52 de voturi „pentru” la 48 voturi „împotrivă”, pe Amy Coney Barrett în funcţia de judecătoarea la Curtea Supremă, o victorie importantă pentru preşedintele Donald Trump şi Partidul Republican cu doar o săptămână înainte de alegeri.

Noua judecătoarea de la Curtea Supremă a Statelor Unite a depus jurământul la puţin timp după votul din Senat la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui Trump.

Amy Coney Barrett are 48 de ani, o vârstă cu adevărat fragedă pentru o curte în care judecătorii sunt numiţi pe viaţă. Pentru următorii ani, numirea acesteia asigură o majoritatea conservatoarea de 6-3 în cadrul celei mai importante instanţe de judecată din Statele Unite. Aceasta ocupă postul rămas liber după moartea lui Ruth Bader Ginsburg, o judecătoarea emblematică pentru liberalismul american.

„O zi istorică pentru America, pentru constituţia Statelor Unite şi pentru domnia echitabilă şi imparţială a legii”, a declarat preşedintele Trump la ceremonia de depunere a jurământului.
 

Citește și Jurnal de campanie: Curtea Supremă americană, războiul ultimei ore

 

Curtea Supremă, arbitru al marilor subiecte de societate din Statele Unite, va număra şase judecători conservatori din nouă, dintre care trei numiţi de Donald Trump.

Acest succes incontestabil este de natură să-i stimuleze pe alegătorii dreptei religioase care îi sunt recunoscători fostului om de afaceri că a desemnat, în cursul mandatului său, peste 200 de judecători fideli valorilor lor în ansamblul sistemului judiciar federal.

Indiferent de rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie, acest bilanţ va fi durabil, deoarece sunt posturi "pe viaţă", iar Donald Trump a ales magistraţi în general tineri.

 

Cine este Amy Coney Barrett

 

Amy Coney Barrett s-a născut în New Orleans, tatăl ei fiind avocat şi mama casnică. De confesiune catolică, are şapte copii, dintre care doi adoptaţi.  

Judecătoare de apel pentru statele Indiana, Illinois şi Wisconsin din 2017, Barrett a absolvit dreptul la Universitatea Notre Dame ca şefă de promoţie, unde a și predat din 2002.

Într-un articol publicat în 2013, Barrett a scris că „viaţa începe la concepţie”. Și deşi nu a judecat direct cazuri de avort, ea a votat minoritar împotriva unei contestări implicând legislaţia de notificare parentală în cazuri de avort sub 16 ani, dar şi în favoarea unor reaudieri implicând o lege care reglementează rămăşiţele fătului după avort. În ambele cazuri majoritatea a decis că este vorba de o restricţionare a dreptului la avort, prin urmare o violare a legislaţiei adoptate în urmă cu 47 de ani.  SUA au legalizat avortul după un caz de referinţă judecat de Curtea Supremă, în 1973. 

În calitate de judecătoare la curtea federală de apel, Barrett s-a remarcat prin hotărârile luate în favoarea politicilor anti-imigraţie dure ale lui Donald Trump şi prin susţinerea unui drept robust al cetăţenilor americani de a purta arme.