Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reciprocitate cu SUA în regimul vizelor – un mesaj de solidaritate și cam atât

visa.png

Sursa imaginii: 
br.usembassy.gov

Parlamentul European a adoptat ieri o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să emită un act juridic privind suspendarea pe timp de un an a exonerării de vize pentru cetățenii Statelor Unite.

Motivul este legat de diferența de tratament pe care Statele Unite o aplică cetățenilor europeni. Astfel, cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să obțină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni sunt scutiți pentru șederile de scurtă durată, la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă, au declarat eurodeputații.

Într-adevăr, legislația europeană prevede posibilitatea aplicării unei clauze de reciprocitate în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale. În acest caz, Comisia este chemată să adopte un act juridic, pentru o durată de 12 luni, act care poate suporta obiecții din partea Parlamentului și Consiliului.

Altfel, chestiunea nu este nouă. Situația lipsei reciprocității a fost adusă în discuție în mod oficial în aprilie 2014, astfel încât Comisia ar fi putut emite actul normativ până în aprilie 2016. Nu a făcut-o și nici nu poate fi obligată la aceasta prin actul Parlamentului European.

Se va putea schimba ceva în viitorul previzibil? Într-o perioadă plină de divergențe transatlantice, de la războaie comerciale la neînțelegeri în chestiuni strategice, Uniunea Europeană a evitat să ridice tensiunea punând pe masă și problema reciprocității vizelor.

Și nici perioada care urmează nu se arată tocmai propice. Alegerile prezidențiale americane se apropie iar europenii se așteaptă la o perioadă postelectorală tulbure, în cazul în care Donald Trump va contesta rezultatele, așa cum a lăsat să se înțeleagă în repetate rânduri.

Altfel, pe tărâm european, fiecare încearcă să se descurce pe cont propriu cu americanii. Polonezii au intrat deja în programul Visa Waiver, ieșind astfel de pe lista nedreptățiților. Croații se află, la rândul lor, foarte aproape.

Desigur, rămâne în discuție faptul că unele state nu privesc Uniunea Europeană ca pe un bloc și preferă să-i trateze pe membrii ei de la caz la caz. Dar iată că, în cazul Statelor Unite cel puțin, nici Comisia Europeană nu se arată foarte energică.

Astfel că rezoluția Parlamentului European este de apreciat din perspectiva mesajului pe care îl transmite. Dar valoarea politică a acestei rezoluții rămâne discutabilă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 23 octombrie 2020