Expert moldovean, la RFI: Acuzațiile lui Narîșkin, prilej pentru opoziție să formeze front comun împotriva lui Dodon

Acuzațiile la adresa SUA legate de o eventuală ”revoluție colorată”, la Chișinău, după alegeri, lansate de șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, constitutie un prilej ideal pentru ca opoziția să se mobilizeze și să formeze front comun împotriva lui Dodon. O spune la RFI, expertul moldovean, Dionis Cenușă. În opinia politologului, ”scuzele și ambițiile trebuie puse deoparte pentru a putea canaliza toata energia spre candidatul cu cele mai mari șanse, astfel ca alegerile prezidențiale să nu fie câștigate de Dodon și Federația Rusă. De partea sa, președinta PAS, Maia Sandu, cotată cu cele mai mari șanse, dintre liderii opoziției, să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, spune la RFI că nu comentează demersul lui Narîșkin, menționând, totodată, că nu va fi permisă fraudarea alegerilor.

”Opoziția de la Chișinău ar putea utiliza demersul lui Narîșkin pentru a se mobiliza și a crea un front comun împotriva lui Dodon. Un obiectiv despre care s-a vorbit foarte mult în spațiul public, dar pe care nu l-au îmbrățișat liderii opoziției de la Chișinău. Prin urmare, există și mai multe raționamente de ce este important ca toată atenția și toate eforturile să fie concentrate pe candidatul opoziției cu cele mai mari șanse. Astfel ca, atât Igor Dodon, cât și Federația Rusă, să nu câștige alegerile prezidențiale din acest an”, afirmă expertul moldovean, Dionis Cenușă.

Referindu-se la recenta investigație Dossier și RISE care scoate la lumină conexiuni strânse dintre Dodon și securitatea de la Moscova, Dionis Cenușă spune că ”gravitatea dezvăluirilor făcute este atât de mare că liderii ruși precum Lavrov și Narîșkin sunt obligați să reacționeze cu mesaje tăioase, dar care sunt direcționate spre Statele Unite ale Americii pentru a distrage atenția publicului din R.Moldova și a schimba accentele, înainte de alegeri. Este extrem de important pentru cei de la Moscova să diminueze și să discrediteze constatările jurnaliștilor de investigație, calificându-le ca fake news. Și asta pentru a nu permite un impact negativ prea mare asupra șanselor lui Igor Dodon să fie reales președinte”.

”Suntem la o distanță de 10 zile de alegerile prezidențiale. De aceea informații privind implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse în alegerile din R.Moldova contează foarte mult. Ar putea avea un impact direct asupra rezultatelor alegerilor. Totodată, trebuie să ținem cont și de faptul că, despre relațiile strânse dintre Dodon și autoritățile de la Moscova se știa, dar niciodată nu au fost furnizate atâtea detalii și evidențe privind colaborarea strânsă și calcularea fiecărui pas pe care îl face președintele pe plan extern, în mod special”, conchide expertul moldovean, Dionis Cenușă.

Să spunem că, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a declarat, marți, potrivit unui comunicat de presă, că Statele Unite ale Americii, orchestrează un scenariu revoluționar” în Moldova, cu ocazia alegerilor prezidențiale de la 1 noiembrie, după modelul Belarus și Kîrghistan. ”SUA continuă fără reținere să se amestece în treburile interne ale țărilor prietene Moscovei”, declară Narîșkin. Totodată, oficialul rus acuză Departamentul de Stat al SUA că încurajează opoziția să organizeze "acțiuni de protest în masă" după alegeri, iar ambasada americană ar fi vinovată de faptul că ar cere forțelor de ordine să nu intervină în caz de manifestații.

Între timp, fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, spune la RFI că nu comentează acuzațiile lui Narîșkin privind o eventuală ”revoluție colorată”, precizând că, în schimb, poate garanta,”pacea și stabilitatea în țară și relații bune cu toată lumea, cu toate țările lumii”.”Dodon va pierde alegerile, fiindcă nu vom permite fraudarea lor. O ştie şi el. Trebuie să ne asigurăm că alegerile vor fi libere și corecte”, susține Maia Sandu.

Am solicitat o reacție și din partea Ambasadei SUA la Chișinău pe marginea acuzațiilor lansate de șeful serviciului de informații externe al Rusiei. Deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Demersul lui Narîșkin vine după publicarea investigației ”Kremlinovici” 

Să spunem că, demersul lui Narîșkin vine la scurt timp după ce RISE Moldova și Centrul Dossier au prezentat investigația ”Kremlinovici”. Proiectul scoate la lumină conexiuni strânse dintre Igor Dodon, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, cu securitatea de la Moscova. ”Kremlinovici” este numele de utilizator pe care Dodon l-a folosit în discuții cu funcționari și politicieni moldoveni. Comunicarea avea loc prin intermediul unei aplicații criptate, instalată pe un telefon BlackBerry pe care Igor Dodon l-a utilizat până la mijlocul anului 2017. Reporterii RISE Moldova au ținut în mână acel telefon și i-a analizat conținutul. Informațiile extrase au fost completate cu date din „Arhiva lui Cernov” – un leaks din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse. Datele conturează un tablou în detalii a modului în care Moscova influențează politicul de la Chișinău. 

Așa-numita ”subdiviziune moldovenească” este condusă de colonelul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Igor Maslov. Subalternii lui Maslov elaborează constant note informative despre politicieni și activiști din Republica Moldova. Prin urmare, Kremlinul are la dispoziție ”referințe obiective” (note biografice succinte) despre majoritatea politicienilor și demnitarilor de la Chișinău, inclusiv, despre conducătorii instituțiilor de forță. 

În procesul de documentare a #Kremlinovici, jurnaliștii de la Rise și Centrul Dossier au aflat că în centrul Chișinăului, în apropiere de Președinție, se află biroul unui grup de consultanți politici, veniți de la Moscova.”Pe la acest birou trec, periodic, deputați ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, dar și fostul asistent al prim-ministrului Ion Chicu”. ”Unii politicieni de la Chișinău colaborează de ani buni cu astfel de consultanți ruși, iar Igor Dodon își coordonează până și discursurile de la forumurile internaționale cu autoritățile de la Kremlin. Uneori, Moscova pur și simplu expediază teze necesare de inclus în discursurile publice, cum s-a întâmplat în cazul Irinei Vlah, actualul bașcan al autonomiei găgăuze”.

Platforma DA, dar și Blocul Unirea au solicitat Comisiei Electorale Centrale scoaterea din cursa pentru prezidențiale a candidatului independent, Igor Dodon, după publicarea investigației ”Kremlinovici” și tragerea la răspundere pentru trădare de patrie. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacțiile de la Chișinău privind acuzațiile lansate de Narîșkin