De ce realegerea lui Trump ar putea fi pe placul Beijingului

trump_xi.png

Image source: 
AFP via rfi.fr

Donald Trump a supărat și înfuriat China de multe ori pe parcursul acestui prim mandat, dar realegerea sa la scrutinul din 3 noiembrie ar putea fi primită cu bucurie la Beijing, ca un fel de confirmare a declinului în care (încă) cea mai puternică țară a lumii pare să fi intrat....

Relațiile bilaterale nu s-au îmbunătățit, sunt la fel de reci ca acum patru decenii, iar China avertizează că nu vrea să fie atrasă într-un nou „Război Rece” cu Statele Unite.

Sub sloganul „America First”, Trump a descris China drept cea mai mare amenințare pentru Statele Unite și democrația globală.

El a lansat un război comercial masiv din cauza căruia China a pierdut miliarde de dolari, a criticat public firmele de tehnologie chineze și a învinovățit Beijingul pentru pandemie.

Dar realegerea lui Trump în noiembrie ar putea crea avantaje pentru China, în contextul în care președintele Xi Jinping încearcă să consolideze ascensiunea națiunii sale ca superputere globală.

 

O oportunitate

Conducerea Chinei ar putea avea astfel „oportunitatea de a-și consolida poziția globală de campion al globalizării, multilateralismului și cooperării internaționale”, spune Zhu Zhiqun, profesor în relații politice și internaționale, de la  Universitatea Bucknell.

Trump a renunțat la acordul comercial Asia-Pacific și la acordurile climatice, a impus tarife de miliarde de dolari asupra mărfurilor chineze și a retras SUA din Organizația Mondială a Sănătății.

Dar acolo unde SUA a făcut un pas înapoi, Xi a făcut unul înainte.

El și-a prezentat țara drept campion al comerțului liber și lider în lupta împotriva schimbărilor climatice, de asemenea, a promis să împartă orice potențial vaccin Covid-19 cu națiunile mai sărace.

"Un al doilea mandat al lui Trump ar putea oferi Chinei mai mult timp pentru a ajunge o mare putere pe scena mondială", spune profesorul Zhu.

Philippe Le Corre, expert în problemele Chinei la Universitatea Harvard Kennedy din Statele Unite, este de acord că prelungirea politicilor „America First” a lui Trump ar aduce un beneficiu pe termen lung pentru Beijing: „Această politică îndepărtează parțial Washingtonul de aliații săi tradiționali, fapt ce oferă Chinei spațiu de acțiune”, spune el.

Naționaliștii chinezi îl aplaudă sau îl batjocoresc deschis, după caz, pe Trump.

"Puteți face din America o țară excentrică, dar odioasă pentru întreaga lume lume. Astfel contribuiți la întărirea unității în China", a scris recent Hu Xijin, redactor-șef al ziarului pro guvernamental și naționalis chinez Global Times, într-un tweet adresat președintelui SUA.

Și să nu uităm că Trump este poreclit pe rețelele sociale, puternic cenzurate din China, drept „Jianguo”, ceea ce înseamnă „cel care ajută la construirea Chinei”...

 

Biden

Trump a provocat, fără îndoială, probleme economice și politice Chinei.

"China a pierdut enorm în ceea ce privește comerțul și tehnologia", spune Hua Po, analist politic din Beijing.

În ianuarie, SUA și China au semnat un acord care a adus un armistițiu parțial în războiul lor comercial, prin care Beijingul s-a obligat să importe produse americane  în valoare de  200 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani, de la mașini și petrol până la produse agricole.

Washingtonul și-a îndreptat armele și asupra firmelor tehnologice chineze, spunând că reprezintă amenințări la adresa securității: TikTok, deținută de compania-mamă chineză Bytedance are acum o situație incertă în SUA.

Gigantul mobil Huawei este, de asemenea, pe lista lui Trump.

Dușmănia se extinde și în domeniul apărării și al drepturilor omului, Taiwanul, Hong Kong-ul și tratamentul aplicat minorității musulmane uigure din China fiind subiecte intens dezbătute în SUA.

Dar China ar putea să nu câștige prea mult teren în oricare dintre aceste probleme dacă Trump va pierde în fața democratului Joe Biden.

Beijingul este îngrijorat de faptul că Biden va schimba foaia, făcând presiuni pentru rezolvarea problemelor uigurilor, Tibetului și libertății din Hong Kong.

"Este posibil ca Biden să fie mai dur decât Trump în privința problemelor legate de drepturile omului în Xinjiang și Tibet", spune profesorul Zhu, de la Universitatea Bucknell.

Iar în ceea ce privește tehnologia și comerțul - puncte cruciale în rivalitatea SUA-China - nu este clar cât spațiu de acțiune ar avea Biden.

"Biden va moșteni tarifele și mă îndoiesc că le va mări unilateral", spune Bonnie Glaser, directorul China Power Project de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. "Beijingul va trebui probabil să accepte alte cereri ale SUA dacă dorește ca tarifele să fie ridicate".

China va trebui, de asemenea, să vină cu argumente convingătoare cu privire la securitatea datelor, pentru a evita interdicții și mai dăunătoare asupra firmelor sale de tehnologie.

Washingtonul vede Huawei - liderul global 5G - ca o amenințare gravă la adresa securității.

"Din punct de vedere politic, va fi aproape imposibil ca Biden să inverseze aceste politici", a spus Fallon.

„Huawei a fost considerat o amenințare la adresa securității chiar și înainte de președinția lui Trump”.

 

Traducere de Anda Costiuc după analiza AFP preluată de rfi.fr

Editor: Șerban Georgescu