China și Rusia admise în Consiliul ONU al Drepturilor Omului. Arabia Saudită nu

arabia_saudita_putin.png

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman și președintele Rusiei Vladimir Putin la reuniunea G20 de la Buenos Aires, 2018
Sursa imaginii: 
AFP

Arabia Saudită a eşuat în încercarea sa de a deveni membră a Consiliului ONU al Drepturilor Omului (UNHRC), iar China şi Rusia au fost alese pe o perioadă de trei ani, relatează AFP citată de news.ro.

China a atras 139 de voturi, în scădere față de cele 180 obținute în 2016. Arabia Saudită, care deține președinția rotativă a G20, a ieșit pe locul 5 cu doar 90 de voturi în zona Asia-Pacific care avea 4 locuri vacante în consiliu.

Înfrângerea saudiților a venit după activități intense de lobbying din partea organizațiilor pentru drepturile omului care au avertizat că forul internațional își va pierde credibilitatea dacă Riadul, Moscova și Beijingul vor fi alese în consiliu dată fiind istoria recentă a acestora.

”Dacă Arabia Saudită nu întreprinde reforme mari prin care să-şi elibereze deţinuţii politici, să pună capăt teribilului său război în Yemen şi să le permită cetăţenilor săi o participare politică adevărată, ea va rămâne o paria planetară”, apreciază directoarea executivă a Democracy for the Arab World Now, Sarah Leah Whitson citată de AFP.

Organizaţia pe care Sarah Leah Whitson o reprezintă - înfiinţată de către jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis de agenţi ai propriei ţări în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul în urmă cu doi ani - a salutat rezultatul.

În total 15 mandate au fost în joc în acest Consiliu cu 47 de membri, criticat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului dar şi de Statele Unite, din cauză că între candidaţi se află ţări acuzate de încălcarea drepturilor omului.

Președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Consiliu în 2018.

Franța și Regatul Unit au fost alese fără opoziție pentru a reprezenta Europa.

Interesant de notat că Rusia şi Cuba fac și ele parte dintre cele 11 ţări alese fără opoziţie.

Pakistanul şi Uzbekistanul au fost alese cu 169 de voturi, iar Nepalul cu 150 de voturi.

Cei 193 de membri ONU au votat pentru toate regiunile.