Deputat moldovean:”Există o neclaritate imensă cum Rizea, condamnat în România, a obținut pașaport moldovenesc”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate de la Chișinău, Dumitru Alaiba, a solicitat Procuraturii Generale să investigheze toate circumstanțele în cazul obținerii cetățeniei R.Moldova de către fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. ”Există o neclaritate imensă despre modul în care acesta a obținut pașaport moldovenesc. Iar instituțiile au luat apă în gură, în loc să ofere răspunsuri clare”, afirmă deputatul. Pe de altă parte, Președinția de la Chișinău neagă că ar fi acordat cetățenia fostului deputat român. Potrivit unei investigații Gândul.ro, Rizea a obținut pașaportul moldovenesc în mai 2018. De fapt, se întâmpla cu câteva luni înainte de lansarea programului de dobândire a cetățeniei R.Moldova prin investiție, criticat dur de opoziția de la Chișinău.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba susține că există o explicație clară de ce Rizea, condamnat în România pentru spălări de bani și alte scheme,”se simte în siguranță în Moldova - e protejat”. Pe lângă Procuratură, parlamentarul a solicitat informații de la Agenția Servicii Publice și Ministerul Economiei despre modul în care Rizea a primit cetățenia și dacă nu cumva este unul din beneficiarii schemei de cetățenie prin investiție – ”unul din cele mai glorioase voturi Plahotniuc-Dodon. Deși însăși programul a fost lansat în noiembrie 2018, mare parte a legislației deja era în vigoare în mai 2018, când Rizea a primit cetățenia”, continuă deputatul de la Chișinău.

”Țara noastră nu trebuie să devină un loc de întâlnire a criminalilor, corupților”

”Cum a primit Rizea cetățenie? Conform căror prevederi? Ce instituții au fost implicate? Cine a știut? Este important ca oamenii să știe. Țara noastră nu trebuie să devină un loc de întâlnire a criminalilor, corupților, mafioților și spălătorilor de bani din regiune. Atâta timp cât nu va exista lege, atâta timp hoții din toată regiunea se vor simți aici în siguranță, știind că pot să-și cumpere confortul și libertatea, încă și la preț ieftin. Asta e viziunea lui Dodon pentru țara noastră. Capitala euroasiatică a hoției”, conchide deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

”Instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”

”Președintele Republicii Moldova acordă cetățenie moldovenească prin decret prezidențial doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției R.Moldova. Totodată, precizează instituția prezidențială, ”fostul consilier al președintelui moldovean în domeniul apărării și securității naționale (secretar al Consiliului Suprem de Securitate), nu a fost antrenat în nicio procedură de acordare a cetățeniei Republicii Moldova cetățeanului român Cristian Rizea”.

Legea cetățeniei prin investiție, abrogată de Parlament

Să spunem că, controversata lege a cetățeniei prin investiție a fost abrogată, în lectură finală, de Parlamentul de la Chișinău, în iunie 2020. Primul caz de acordare a cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor a devenit posibil după publicarea decretului semnat de Dodon, în aprilie 2019. Legea prevedea că autoritățile acordă cetățenia Moldovei unui cetățean străin sau unui apatrid care aduce contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții de circa 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică. Solicitanții trebuiau să plătească o contribuție minimă nerambursabilă la Fondul de Investiții Publice (FIP): 100.000 de euro pentru un singur solicitant, 115.000 de euro pentru un cuplu, 145.000 de euro pentru o familie de patru persoane sau 155.000 de euro pentru o familie de cinci sau mai multe persoane.

21 de persoane au primit cetățenia R.Moldova, de la lansarea programului cetățeniei prin investiție. 

Gândul.ro:”Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018”

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, stabilit cu traiul acum la Chișinău, a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România, scrie Gândul.ro.”Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate). Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019”, susțin jurnaliștii români.

”Foarte interesant este și faptul că pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că a fost emis la “comandă”, fără ca el să fie prezent”, mai scrie Gândul. Rizea ar fi obținut cetățenie moldovenească atât pentru el, cât și pentru familia sa în condițiile în care demersurile în obținerea acestora ”nu erau posibile fără sprijinul lui Plahotniuc, iar mai apoi al lui Dodon, fiind un aspect de notorietate faptul că este condamnat penal în România”.

Jurnaliștii de la Gândul mai afirmă că fostul deputat condamnat în România, dar și membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi, Mihai Josett-Anne-Marie și Mihai Albert Cristian.”Mihai Cristian” se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre obținerea cetățeniei R.Moldova de către fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat cu executare