Motocicliști care se roagă pentru Donald Trump? Fake news promovat de fiul președintelui

trump.png

Sursa imaginii: 
France24

Jake Schneider, un membru al echipei de campanie a lui Trump, a postat un videoclip cu un grup de motocicliști care, aparent, se roagă pentru Trump în timp ce acesta era internat la Centrul Medical Militar Walter Reed, după ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Clipul s-a viralizat după ce a fost redistribuit de fiul președintelui, Eric. În realitate este vorba de un videoclip mai vechi, care a fost filmat în... Africa de Sud, reiese din cercetările echipei Les Observateurs a postului TV France24.

Videoclipul postat pe 3 octombrie de Jake Schneider a strâns 92.000 de aprecieri. Retweet-ul lui Eric Trump, postat a doua zi, a strâns peste 100.000 de aprecieri. Clipul, care durează aproximativ 30 de secunde, arată un grup de motocicliști îmbrăcați în piele care îngenunchează în semn de respect.

"Uau! iată acest grup imens de motocicliști adunați să se roage pentru președintele @realDonaldTrump și pentru prima doamnă. Țara vă susține, domnule președinte!", este descrierea tweet-ului postat de Jake Schneider. Nu există informații cu privire la data sau locul în care a fost filmat videoclipul.

O postare publicată pe Facebook aproximativ în același timp, care a fost distribuită de peste 6.000 de ori, susține că videoclipul a fost filmat în fața Centrului Medical Walter Reed, unde Trump a fost internat după ce a contractat Covid-19.

 

Care este povestea din spatele videoclipului?

Chiar dacă președintele american are într-adevăr o mulțime de fani pe tărâmul Harley-Davidson, acest videoclip a fost scos din context ... de fapt, nici măcar nu a fost filmat în Statele Unite.

Videoclipul a fost postat pe TikTok de @ Jamesriley1688, un cont pro-Trump, pe 2 octombrie. În realitate, grupul de motocicliști adunați în fața Clădirilor Uniunii din Pretoria, în Africa de Sud, protestează împotriva uciderii fermierilor albi. Clădirile Uniunii sunt sediul oficial al guvernului sud-african și găzduiesc, de asemenea, birourile președintelui sud-african.

Chiar dacă videoclipul este scurt, există câteva indicii vizuale care au ajutat echipa noastră să identifice locația reală. În primul rând, se poate vedea o statuie a unui tun verde cu roți mari, identic cu Memorialul Artileriei, situat chiar lângă Clădirile Uniunii. Se poate vedea de asemenea, acoperișul clădirii care găzduiește BAO Multiservices, un grup de companii care activează în diferite domenii, de la proprietăți imobiliare până la călători.

Această clădire se află chiar în fața pieței care găzduiește monumentul, așa cum se arată într-un tweet al lui Peter Adams. Aceleași informații au fost împărtășite de Lead Stories, o platformă americană de verificare a postărilor.

Potrivit Farmer, o revistă sud-africană specializată în agricultură, peste 40.000 de motocicliști s-au adunat în fața Clădirilor Uniunii pentru a protesta împotriva atacurilor asupra fermierilor albi. În timpul protestului, motocicliștii s-au rugat câteva minute.

Un alt videoclip postat de contul YouTube Freewestmedia arată că motocicliștii îngenunchează în fața memorialului. O mulțime de cruci albe au fost așezate la poalele monumentului.

După ce s-a adresat mai întâi mulțimii în afrikaans, un bărbat se roagă apoi în engleză: „Doamne, te rugăm, protejează fermierii ... avem nevoie de Tine ... Te rugăm să ne ajuți în numele lui Iisus ...”

Niciun videoclip nu indică faptul că motocicliștii s-au rugat și pentru Donald Trump.

În Africa de Sud, fermierii albi dețin controlul a mai mult de 70% din terenurile arabile -  chiar dacă apartheidul s-a încheiat oficial, societatea rămâne profund inegală. Potrivit statisticilor poliției din Africa de Sud, între ianuarie și iunie 2020 au fost raportate 128 de atacuri asupra fermierilor.

Chiar dacă acest grup de motocicliști nu s-a mobilizat pentru președintele SUA, Donald Trump se poate baza pe Bikersfortrump, un alt grup de motocicliști care militează pentru realegerea sa.

Bikersfortrump a postat un mesaj de susținere pe pagina lor de Facebook pe 5 octombrie: „Gândurile și rugăciunile noastre sunt îndreptate către președintele Trump și prima doamnă Melania”.

 

Traducere de Anda Coestiuc după France24