Dacă pierde alegerile, Trump are multiple șanse de a crea haos – interviu cu Lawrence Douglas

lawrence-douglas.jpg

Profesorul de drept Lawrence Douglas
Image source: 
site-ul Universității Amherst Massachusetts

Lawrence Douglas, profesor de drept la Universitatea Amherst din statul Massachusetts, este autorul a șapte cărți de specialitate și a două romane bine primite de public și critică. Comentariile și eseurile profesorului Douglas au fost găzduite de cele mai prestigioase publicații americane și străine, printre care New York Times, Washington Post și The Guardian-US, unde este colaborator permanent. Lawrence Douglas a fost profesor-vizitator al Universitatea din Londra și la Universitatea Humboldt din Berlin.

Ultima sa carte, apărută în luna mai a acestui an la editura Twelve/Hachette, se intitulează PLEACĂ SAU NU PLEACĂ: Trump și Posibilul Colaps Electoral din 2020, și zugrăvește în tușe întunecate perspectiva, cvasi-certitudinea unei crize fără precedent care poate pune la încercare, cum n-a mai fost pus până acum, sistemul democratic american. Semnele furtunii electorale și post-electorale ce ar putea să vină sunt multe, de la declarațiile fără echivoc ale președintelui că nu va recunoaște legitimitatea unei eventuale înfrângeri, la încercări de a distruge credibilitatea votului prin corespondență, tentative la nivel statal de a suprima votul Democrat și eforturi de a tulbura, prin tot soiul de manevre, funcționarea Colegiului Electoral.

 

Lawrence Douglas: De obicei, în noaptea alegerilor americanii știu înainte de a merge la culcare cine este viitorul presednte. Evident, de asta dată va fi puțin altfel, din cauză că zeci de milioane de americani vor vota prin corespondență. Statele au de regulă până la 8 decembrie pentru a stabili cine a câștigat. E o dată-limită stabilită printr-o lege datând din 1887. La 14 decembrie, electorii se întâlnesc în capitalele statale și în Districtul Federal pentru a parafa rezultatele, care se trimit apoi Parlamentului Federal de la Washington pe calea tradițională, scrisoarea recomandată. La 6 ianuarie 2021, Camerele reunite ale Parlamentului se întrunesc pentru a deschide plicurile cu certificările, a însuma voturile din Colegiu și a anunța învingătorul. La 20 ianuarie noul președinte depune jurământul în ceremonia de învestitură. Așa ar trebui să fie într-o alegere normală.

 

Reporter: Sunt puține șanse ca această alegere să fie normală.

 

Lawrence Douglas: Va fi, cu siguranță, neobișnuită, pentru că e puțin probabil să știm învingătorul pe 3 noiembrie. Vor fi necesare, la nivel statal, zile și potențial săptămâni pentru a număra buletinele de vot expediate poștal. Un alt aspect este că avem un președinte care a tot spus americanilor, gratuit, fără a oferi dovezi, că votul prin corespondență nu este fiabil. Asta complică și mai mult lucrurile. E o situație fără precedent, un președinte care subminează încrederea în sistemul nostru electoral.

 

Reporter: O subminează și spune pe șleau că "nu poate pierde o alegere cinstită", semnal că nu va respecta voința electoratului. Până unde poate merge acest refuz? Are sistemul mecanisme de a contracara o eventuală tentativă a lui Trump de a nesocoti toate legile și cutumelor tranziției, chiar și după 20 ianuarie 2021?

 

Lawrence Douglas: Probabilitatea că va refuza să plece este mai degrabă mică, dacă pierde decisiv, nu doar în sufragiul popular care în America nu determină neapărat victoria, ci și în Colegiul Electoral - și dacă înfrângerea sa devine clară la 3 noiembrie sau în zilele imediat următoare. Trump va insista că înfrângerea e rezultatul fraudei și corupției, dar nu va avea cum să genereze o criză constituțională mai profundă. Dacă însă diferențele sunt relativ mici într-o mână de state-cheie, și dacă aceste diferențe se conturează doar în decursul contabilizării costului poștal, poate la săptămâni după data alegerilor, atunci ocaziile de a crea haos sunt mari. Nu-l văd, la 20 ianuarie, baricadat în Casa Albă înconjurat de agenți de pază devotați, dar din păcate sistemul nostru e de așa natură încât e posibil să nu cunoaștem identitatea învingătorului nici la 20 ianuarie, când ar trebui să fie activată legea succesiunii din 1947, care prevede că într-o astfel de eventualitate Nancy Pelosi, lidera Camerei, devine președinte interimar. E foarte periculos, pentru că Trump ar putea dezlănțui un baraj de mesaje pe Twitter în care să-i acuze pe Democrați că i-au furat, printr-o lovitură de stat, victoria ce i se cuvine.

 

Reporter: Suntem departe de a fi epuizat scenariile-catastrofă, dar avem un ghid, un precedent care este descris cu lux de amănunte în PLEACĂ SAU NU PLEACĂ: 1876. Ce s-a întâmplat atunci, și ce ne învață acea experiență? Există similitudini frapante, dar și o mare diferență: Trump, care nu pare capabil de nici un compromis.

 

Lawrence Douglas: În 1876 Statele Unite s-au apropiat cel mai mult de un colaps electoral. Trei state cu guvern împărțit - n-au putut decide cine a câștigat, Republicanul Rutherford Hayes sau Democratul Samuel Tilden. Parlamentul de la Washington, divizat precum cel de astăzi, Camera sub controlul Democraților, Senatul cu majoritate Republicană, n-au putut tranșa nici el. Disputa s-a prelungit până la două zile înaintea Învestiturii. Președintele în funcție, Ulysses Grant, extrem de îngrijorat că Tilden și Hayes ar putea organiza învestituri paralele, se gândea să proclame legea marțială. Criza a fost depășită în cele din urmă, printr-un compromis care a sfârșit prin a fi o catastrofă pentru afro-americani: Democrații au consimțit să-i acorde sprijinul lui Hayes în schimbul angajamentului Republicanilor de a retrage trupele federale din sud. S-au creat astfel condițiile instaurării unui sistem de apartheid rasial.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă AICI interviul cu Lawrence Douglas realizat de corespondentul RFI Radu Tudor