Donald Trump acuzat de evaziune fiscală în stil mare, de cotidianul New York Times

"Donald J. Trump a plătit 750 de dolari impozit pe venit în anul în care a câştigat preşedinţia”, în 2016, şi tot atât ”în primul său an la Casa Albă”, în 2017... ”El nu a plătit deloc impozit pe venit în zece din cei 15 ani precedenţi, în mare parte pentru că a declarat că a pierdut mai mulţi bani decât a câştigat”, scrie cotidianul american The New York Times (NYT), potrivit agenției France Presse, preluată de news.ro.

Cotidianul american a publicat o anchetă jurnalistică, după ce şi-a procurat date fiscale ”cu privire la peste 20 de ani” despre fostul magnat în domeniul imobiliar ”şi sutele de societăţi din grupul său”, care ar fi necotat pe piaţă.

Potrivit NYT, Trump a aplicat totodată deduceri pentru reşedinţele sale, avionul său privat şi - în valoare de 70.000  de dolari - pentru cheltuieli cu... coaforul înainte de apariţiile sale la televiziune.

”Acestea sunt informaţii false, total inventate”, a răspuns miliardarul republican într-o conferinţă de presă la Casa Albă. ”Am plătit mult şi am plătit multe impozite pe venit la nivel de stat, de asemenea”, a adăugat el, fără să facă alte precizări.

Declaraţiile de impozit ale omului de afaceri newyorkez devenit preşedinte al Americii şi care candidează pentru un nou mandat prezidențial, se află în centrul unei bătălii judiciare, în condițiile în care Donald Trump a refuzat mereu să le publice, spre deosebire de toţi predecesorii săi, începând din anii '70, după cum notează NYT.

Informaţiile NYT arată ”dispreţul total al lui Trump faţă de familiile şi muncitorii americani”, a reacţionat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Într-un tweet, echipa de campanie a lui Joe Biden amintește suma medie a impozitului federal pe venit plătită de către un student - 7.239 de dolari -, un pompier - 5.283 de dolari - sau un infirmier - 10.216 dolari -, profesii dur afectate de criza sanitară sau de recente incendii uriaşe în Vestul american.