(Reportaj RFI la sediul lui Nicușor Dan): Un ”elev” timid, un public entuziast și câțiva tineri confuzi

Scandal Cismigiu Nicusor Dan ALPAB ridicol.jpg

Nicușor Dan, felicitat de susținători, după ce a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Nicușor Dan, felicitat de susținători, după ce a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Lacrimi de bucurie, duminică seară, la sediul de campanie al lui Nicușor Dan. Candidatul independent la Primăria Capitalei, sprijinit de PNL și USR PLUS, a fost aclamat de voluntarii din staff-ul de campanie și de câteva zeci de susținători adunați într-un loc emblematic, în inima Bucureștiului.

Centrul Vechi al Capitalei, Magazinul București, sediul de campanie al lui Nicușor Dan. O armată de jurnaliști s-a poziționat strategic în fața clădirii recent renovate. În jurul statuii lupoaicei din capătul Lipscaniului, câteva zeci de susținători, unii cu mască la gură, alții cu fețe ușor plictisite, schimbă ultimele impresii, înainte de exit-poll-uri.

În sediu, voluntarii din staff-ul de campanie mișună de zor și își freacă mâinile emoționați, cu ochii ațintiți în două televizoare, unde se anunță estimările la urne.

Cu doar un minut înainte de ora 21, o siluetă discretă, cu pași ușor nesiguri și figură timidă, din care se văd doar ochii deasupra unei măști de protecție sanitară: Nicușor Dan își face apariția discret, bate ”pumnul” cu susținătorii săi, după care așteaptă rezultatele, cu ochii în televizor. Pare că nu-și găsește locul și se foiește nerăbdător de pe un picior pe altul, ca un elev timid, care așteaptă să afle ce notă i-a dat profesorul.

Iar nota e mare: diferența de opt procente dintre el și Gabriela Firea îi face pe susținătorii lui să țipe de bucurie. Grupul se mută în afara clădirii, unde urmează declarațiile pentru presă.

Nicușor Dan, la sediul de campanie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Nicușor Dan, la sediul de campanie (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

În public, o doamnă la vârsta a treia se poziționează cât mai în față, pentru a-l vedea mai bine pe Nicușor Dan. Cu lacrimi în ochi, femeia îmi spune cine e: ”Sunt soacra lui. A muncit extraordinar de mult pentru Bucureștiul ăsta. Mulțumim bunului Dumnezeu și celor care l-au ajutat, partidelor și așa, care au fost alături de el. Este un om extraordinar, de la modestie și până la inteligență. Nu ne-am așteptat la o diferență mare, dar am fost optimiști”.

Alături, un domn înalt, care vorbește pe un ton apăsat și un pic copleșit de importanța momentului nu are suficiente cuvinte pentru a-l lăuda pe Nicușor Dan: ”Omul olimpic pe care l-am întâlnit la Paris, care a făcut cinste României, acest om, precum spune Dumnezeu, adevărul te face liber, spunea marele Petre Țuțea și Dumnezeu Mântuitorul și atunci consider că adevărul a biruit răul. Nicușor Dan merită să pună un început bun în noul București, în reconstrucția noului București”.

Nicușor Dan, alături de voluntarii din staff-ul său (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Nicușor Dan, alături de voluntarii din staff-ul său (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

În grupul de la sediul de campanie al lui Nicușor Dan văd un tânăr voluntar, îmbrăcat în tricou alb. Are ochii umezi, iar vocea îi tremură de emoție: ”Diferența este normalitatea. E o diferență normală, dar ne era frică după toate mizeriile cu care a umblat PSD-ul. Campania a fost o nebunie, adică o nebunie, te duci și ești acolo, nu îți dai seama, e o chestie fenomenală”.

Afară, un grup de patru tineri. Cei doi băieți și cele două fete par un pic rătăciți. Îmi mărturisesc că de fapt încercau să se decidă în ce local să meargă, dar că s-au oprit pentru câteva minute din drum, ca să vadă ce e cu agitația de lângă statuia lupoaicei de pe Lipscani: ”Nu suntem foarte actuali cu politica, să zic așa, suntem doar în trecere”.

Reporter: Dar știți cine e Nicușor Dan, nu?

Unul dintre tineri: ”De pe panouri”.

Reporter: Ce așteptări aveți voi de la viitorul primar al Capitalei?

Unul dintre cei patru tineri: ”Mai puține borduri, mai multe schimbări, cam atât”.

Una dintre fete intervine curajos: ”Să nu se mai ardă gunoiul la capătul Bucureștiul, să nu mai fie atât de multă poluare”.

Reporter: Voi ați fost la vot?

Tinerii, într-un glas: ”Nu avem reședință în București, nici viză de flotant”.

Reporter: Dacă ați avut, ați fi votat?

Tinerii: ”Da, da, da, clar!”.

 

Îi las pe cei patru tineri să-și găsească drumul și iau Lipscanii la pas. În Centrul Vechi e liniște, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Câțiva clienți beau o bere la terasă, în timp ce alții savurează în tihnă o cină târzie.

Doar în rondul de lângă elegantul palat al Băncii Naționale e ceva zarvă: un artist stradal tânăr cântă la chitară. Doi-trei spectatori îl ascultă, după care-l răsplătesc cu aplauze timide.

 
Reportaj de la sediul de campanie al lui Nicușor Dan