Vladimir Putin cere un acord cu SUA împotriva atacurilor cibernetice

Preşedintele Rusiei a declarat, vineri, că vrea un acord cu Statele Unite, care să garanteze evitarea atacurilor cibernetice, inclusiv a ingerinţelor electorale, anunță Reuters.

Declaraţia lui Putin a fost făcută înaintea scrutinului prezidenţial programat în SUA, în noiembrie, iar șeful statului rus a cerut relansarea relaţiilor cu Statele Unite şi semnarea unui acord de evitare a incidentelor cibernetice:

"Una dintre principalele provocări strategice de acum este riscul unei confruntări de amploare în sfera digitală", a declarat liderul de la Kremlin.

"Am vrea să apelăm din nou la Statele Unite cu o propunere de aprobare a unui program complet de măsuri practice pentru resetarea relaţiilor bilaterale în domeniul utilizării tehnologiei informaţionale şi de comunicaţii", a precizat președintele Rusiei.

Amintim, în ultimii doi ani, oficiali din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat că hackeri care au legături cu Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord ar putea încerca să influenţeze rezultatul scrutinului prezidenţial din noiembrie.

Însă Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Agenţia pentru Infrastructură şi Securitate Cibernetică (CISA) au anunţat, joi seară, că nu au depistat acţiuni de manipulare a rezultatului scrutinului prezidenţial din Statele Unite.

Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică (NCSC) avertizase recent că Rusia, China şi Iranul încearcă să influenţeze scrutinul prezidenţial programat în noiembrie.

În 2016, serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a încercat să influenţeze rezultatul scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA, în favoarea lui Donald Trump, care a câştigat alegerile.