SUA: Decesul unei judecătoare de la Curtea Supremă deschide o bătălie politică

sua_deces_judecatoare_curte_suprema.jpg

Ruth Bader Ginsburg a murit la vârsta de 87 de ani (Sursa foto: Facebook/Ruth Bader Ginsburg)
Ruth Bader Ginsburg a murit la vârsta de 87 de ani (Sursa foto: Facebook/Ruth Bader Ginsburg)

Una dintre cele mai cunoscute judecătoare ale Curții Supreme din Statele Unite a murit. Ruth Bader Ginsburg, o luptătoare pentru drepturile femeilor, a decedat la vârsta de 87 de ani, fiind bolnavă de cancer.

Judecătoarea Ruth Ginsburg a fost o figură proeminentă pentru liberalii din SUA, fiind a doua femeie care a ocupat un loc la Curtea Supremă, unde a activat timp de aproape trei decenii.

Moartea ei ar putea deschide perspectiva ca președintele Donald Trump să încerce să-și extindă majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă, chiar înainte de alegerile prezidențiale din acest an.

Înainte să moară, Ruth Ginsburg şi-a exprimat speranța că un asemenea scenariu nu va deveni realitate. ”Cea mai fierbinte dorinţă a mea este să nu fiu înlocuită până nu va fi instalat un nou preşedinte”, i-a transmis ea nepoatei sale.

Senatul SUA trebuie să aprobe un nou judecător desemnat de preşedintele Trump. E de așteptat ca șeful Casei Albe să numească un înlocuitor conservator pentru Ruth Ginsburg, cât mai curând posibil, potrivit unor surse de la Casa Albă, citate de CBS News, informează Mediafax.