Dacă e reales, daunele provocate de Trump ar putea fi ireparabile - interviu cu John Bellinger

bellinger.jpg

John Bellinger este o somitate in sfera jurisprudenței internaționale
Image source: 
site-ul Universității Harvard (arhivă)

John Bellinger, somitate în sfera jurisprudenței internaționale, este partener în prestigiosul birou washingtonian de avocatură Arnold&Porter. În februarie 2001 el a fost numit consultant juridic principal al Consilierului pentru Securitate Națională Condoleeza Rice, pe care a urmat-o, în 2005, la Ministerul de Externe, în calitate de consilier al ministrului și director al oficiului juridic -forul care ghidează legal personalul diplomatic și consular precum și alte entități guvernamentale americane angajate în activități internaționale. John Bellinger a fost avocat-pledant la Curtea Internațională de Justiție, la Tribunalul de Arbitraj SUA-Iran de la Haga și la Curtea Supremă americană. El figurează printre semnatarii scrisorii deschise care exprima, luna trecută, opoziția crescândă la Trump înlăuntrul partidului prezidențial și în rândul celor care au ocupat funcții înalte în Administrații Republicane de la Ronald Reagan încoace. Este o listă impresionantă, personalități de prim rang care s-au manifestat public și în 2016 împotriva exceselor și derapajelor Executivului Trump, și care o fac acum, sub impresia a patru ani de prestație prezidențială, cu un reînnoit sentiment de alarmă. Consensul semnatarilor este că realegerea lui Trump ar constitui o amenințare la adresa sistemului democratic american. Expunerea în 10 puncte a motivelor repudierii președintelui în exercițiu se încheie cu aceste cuvinte: "este imperativ să oprim asaltul lui Trump asupra valorilor și instituțiilor noastre, să ne întoarcem la principiile morale fundamentale ale democrației americane".

John Bellinger: Împreună cu alți peste 70 de înalți demnitari din sfera siguranței naționale care au servit în Administrații Republicane, am publicat o declarație care afirmă opinia noastră unanimă că Trump este inapt pentru un al doilea mandat. Considerăm de asemenea că din perspectiva siguranței naționale ultimii trei ani și jumătate ai mandatului Trump au afectat sever relațiile Statelor Unite cu lumea. Președintele a abandonat rolul proeminent al țării pe plan mondial, a eșuat ca lider în timpul pandemiei, a invitat imixtiunea străînă, a Rusiei și altora, în alegeri, a arătat mai multă prietenie unor dictatori precum Putin sau Kim Jung Un decât partenerilor noștri tradiționali precum Europa sau Canada. Cu toții credem că Joe Biden ar fi un președinte mai bun.

Rep.: Pe ce bazați această opinie?

John Bellinger: N-am fost de acord în trecut cu toate pozițiile lui Biden, probabil că nu vom fi nici în viitor. Considerăm însă că este o persoană onorabilă care, spre deosebire de Trump, are caracterul, experiența și temperamentul necesar pentru a fi un președinte bun. Biden ar restabili demnitatea funcției prezidențiale, i-ar uni, nu dezbina pe americani, și ar re-impune Statele Unite ca lider global.

Rep.: Care a fost efectul lui Trump asupra cadrului legal ce susține relațiile internaționale și ordinea mondială? L-a slăbit, l-a destrămat definitiv?

John Bellinger: E foarte îngrijorător. Mă tem că a provocat daune durabile. Sper că o parte dintre ele se vor dovedi reparabile într-o președinție Biden. Până acum, Trump a retras America din numeroase tratate, organizații sau organisme internaționale. A părăsit Organizația Mondială a Sănătății - refuzând deci să o subsidieze sau să colaboreze cu ea - , a plecat din UNESCO, a repudiat Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Unele dintre aceste decizii vor putea fi contramandate de către Joe Biden, care și-a anunțat deja intenția de a o face, dar nu cred că lucrurile se pot schimba peste noapte, pentru că lumea și-a pierdut încrederea în Statele Unite iar re-asumarea rolului de lider global cere timp. La fel de important, președintele Trump a subminat instituțiile statului american, în special Ministerul de Externe, care a pierdut numeroși diplomați de rang înalt. Joe Biden va trebui deci, pentru a relua cooperarea cu alte țări și exercita încă o dată rolul tradițional al Americii, să refacă Ministerul de Externe și alte agenții pe care Trump le-a atacat. Sper așadar că unele avarii sistemice provocate de Trump vor putea fi reparate în timp, dar dacă este reales pentru încă patru ani, eu și ceilalți semnatari ne temem că daunele pe care Trump le-a provocat guvernului american, țării în ansamblul ei, ar fi iremediabile.

Rep.:  Ce se întâmplă când, prin voință prezidențială, în numele naționalismului și protecționismului, Statele Unite sunt marginalizate astfel în arena internațională?  

John Bellinger:  Este extrem de regretabil pentru că, de-a lungul istoriei, lumea a depins de Statele Unite ca lider. Alte țări nu sunt întotdeauna de acord cu noi și pot opune rezistență când Statele Unite încearcă să-și impună punctul de vedere - socotind că uneori suntem ipocriți - dar prieteni și neprieteni deopotrivă consideră America un reper. Când Trump declară însă că vrea să facă totul de unul singur, când șubrezește alianțele, când refuză să conlucreze în dosarul dereglării climatice, când abandonează OMS-ul, restul lumii resimte un vid al puterii americane. Se poate și fără America; alte țări se pot coaliza sau pot acționa pe cont propriu, dar lumea funcționează mai bine când Statele Unite își exercită autoritatea într-un sens pozitiv. Sper că Joe Biden exact asta va face.  Are o experiență de decenii în politica externă. Când eram șeful oficiului juridic din Ministerul de Externe, el era liderul comitetului senatorial pentru relații externe. Are un palmares bogat de cooperare armonioasă cu lideri străini.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
John Bellinger intervievat de Radu Tudor, corespondentul RFI în SUA