Strasbourg suferă din cauza absenței Parlamentului European

parlamentul_european.jpg

Sediul din Strasbourg al Parlamentului European este pustiu de mai multe luni
Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi trebuit să-și susțină astăzi discursul privind Starea Uniunii în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg. Aceasta a devenit o cutumă din 2015, când fostul președinte, Jose Manuel Barroso, s-a adresat pentru prima dată eurodeputaților sub această formă.

Tradiționalul discurs anual va fi ținut de această dată la Bruxelles, din cauza pandemiei de coronavirus. De fapt, Parlamentul European nu și-a mai desfășurat sesiuni plenare la Strasbourg din luna februarie și nu se știe cu exactitate când va putea reveni pe pământ francez.

Potrivit Tratatelor, sediul Parlamentului European se află la Strasbourg, dar o parte a activităților parlamentare se desfășoară la Bruxelles, pentru ca eurodeputații să poată controla mai eficient instituțiile executive. Această organizare a fost  oficializată în 1992, ca parte a complicatelor aranjamente și compromisuri dintre statele membre. Și a fost, după cum s-a comentat mereu în instituțiile europene, o modalitate de a hrăni orgoliul Franței, stat fondator care și-a dorit să găzduiască pe teritoriul său o instituție de prim rang.

Strasbourg se alătură astfel unei pleiade de orașe cu rezonanță europeană, alături de Bruxelles și Luxemburg, la care putem foarte bine adăuga Frankfurt, Maastricht sau Aachen – toate, pe un spațiu relativ restrâns, alcătuind o adevărată inimă a Europei. Și să nu uităm că Strasburg este și orașul-gazdă al Consiliului Europei, o organizație a democrațiilor constituită după al doilea război mondial.

Dar iată că de câteva luni, imensul edificiu care găzduiește sediul Parlamentului European este pustiu, iar orașul resimte puternic absența săptămânilor de sesiune, când aici poposeau circa 700 de europarlamentari, peste 2.500 de funcționari parlamentari, sute și sute de jurnaliști, lobbiști și invitați ai sesiunilor.

Piața apartamentelor de închiriat, a hotelurilor, restaurantelor, a taxiurilor suferă enorm.

Și astfel, frumosul oraș din Alsacia, cu catedrala sa gotică și clădirile romantice, cu fațade din lemn de-a lungul canalelor, este lovit e două ori. Odată, din cauza lipsei parlamentarilor, și a doua oară, a prăbușirii turismului.

Și toate, în asemenea măsură încât, așa cum aflăm dintr-o știre AFP, secretarul de stat francez pentru afaceri europene a invocat posibilitatea unor compensații pentru oraș, ca urmare a mutării sesiunilor parlamentare.

Dar nu toată lumea este tristă din cauza acestei situații. După cum notează Politico, multor europarlamentari nu le place deloc această navetă ce are loc odată pe lună, uneori mai des. Eforturile logistice rămân importante chiar dacă, odată cu digitalizarea, cantitatea de hârtie transportată lunar pe ruta Bruxelles-Strasbourg și invers a scăzut considerabil.

Sunt invocare și costurile, estimate la peste 100 de milioane de euro anual, într-un raport din 2014 al Curții Europene de Audit ( Curtea de Conturi). Pentru mulți, acesta este un exemplu de risipire a banilor contribuabilului european.

Intră apoi în scenă și ecologiștii, care pot calcula cu precizie de grame cantitatea de gaze cu efect de seră emisă odată cu migrarea instituției parlamentare europene, în fiecare lună, pe o distanță de circa 350 de kilometri.

Doar că, pentru o eventuală renunțare la sediul din Strasbourg – ceea ce ar însemna o veritabilă dramă pentru acest oraș - este nevoie de consensul statelor membre. Inclusiv Franța...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 16 septembrie 2020