Bob Woodward: Trump a ascuns publicului adevărul despre Covid-19

bob.jpg

Apare astăzi în librării a 21-a carte a legendarului jurnalist de investigație Bob Woodward.
Apare astăzi în librării a 21-a carte a legendarului jurnalist de investigație Bob Woodward.
Image source: 
Twitter/Bob Woodward

Apare astăzi în librării a 21-a carte a legendarului jurnalist de investigație Bob Woodward. MÂNIE/Rage, publicată de editura Simon&Schuster, este un portret necruțător al actualului ocupant al Casei Albe, pe care autorul, care a scris despre toți predecesorii lui Trump de la Richard Nixon încoace, îl consideră inapt, incapabil să se ridice la nivelul cerut de funcție într-o perioada extrem de dificilă a istoriei americane. Cele 480 de pagini ale volumului conțin detalii de multe ori devastatoare despre temperamentul și discernământul prezidențial, așa cum s-au manifestat ele într-o întreagă serie de dosare, de la relația ambivalentă până la straniu cu Vladimir Putin sau Kim Jung Un, dictatorul nord-coreean, la incapacitatea de a înțelege resorturile protestelor de stradă ale populației de culoare și decizia de a minți populația în legătură cu periculozitatea noului coronavirus.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează din SUA:

 

 

Trump a știut, dar a tăinuit adevărul despre Covid-19.

"Trump a mințit, americanii au murit" este formularea rezumativă, distilată în slogan de campanie, a acestei șocante realități.

"La 28 ianuarie, în acest an, înainte ca virusul să apară pe radare, Consilierul pentru Securitate Națională, Robert O'Brien, l-a avertizat pe Trump că SARS-Cov-2 va fi cea mai mare amenințare de securitate națională a președinției sale", a reamintit septuagenarul Bob Woodward, a cărui nouă incursiune investigativă, a doua, în culisele furtunoasei Administrațîi Trump, a fost ghidată de evidențele a 18 conversații, toate înregistrate, cu titularul demnității prezidențiale. Primul dialog datează din 2016, celelalte s-au petrecut, telefonic, între 5 decembrie 2019 și 5 iulie curent.

Alarmele privind noul coronavirus au venit, încă mai specifice, și de la adjunctul Consilierului pentru Securitate Națională, Matthew Pottinger, vorbitor de chineză și fost corespondent Wall Street Journal la Beijing.

"Pottinger i-a spus lui Trump că știe, de la cunoștințele sale din China, că noua maladie va fi precum Gripa Spaniolă, care a omorât 675.000 de americani. Ce a urmat a fost un moment șocant al președinției Trump, al întregii istorii americane cred: în public, Trump a minimizat periculozitatea virusului".

Două zile după avertizarea de la Pottinger, ocupantul Casei Albe apare în public și dă de veste că "totul e sub control". La 7 februarie îi spune lui Bob Woodward că SARS-Cov2, transmis prin aer, e de cinci ori mai letal decât virusul gripei sezoniere; în public, 3 săptămâni mai târziu, Covid-19 e "la fel că gripă". În martie îi încredințează lui Woodward secretul că "noul virus îi poate molipsi și pe copii", dar în public pretinde exact pe dos. În aprilie, i se confesează lui Woodward că "nici nu-ți vine să crezi cât de transmisibil e virusul", dar presează pentru ridicarea restricțiilor sanitare și re-demararea activității economice.

"E un scandal de proporții istorice. Președintele s-a dovedit incapabil să-și exercite una dintre atribuțiile de baza ale funcției. A subestimat amenințarea, mai mult, a ținut, în perioada critică de răspîndire a bolii, mitinguri în care nu se respectau regulile și nu se purta masca. A făcut-o pentru a-și satisface ego-ul și a nu stârni panică pe piețele bursiere. Dezgustător, imoral, acest joc cu viață oamenilor", puncta Jeremy Bash, care a fost șef de cabinet la Pentagon și CIA.

Jocul cu viețile americanilor continuă. Duminică, la Henderson, în Nevada, președintele a adunat într-un spațiu închis sute de suporteri nemascați, nedistanțați, sfidând fățiș ordonanța statală care limitează astfel de adunări la 50 de persoane.

"Întârzierea, negarea, deformarea la care s-a dedat au provocat multe morți. E o inimaginabilă tragedie. Trump își arată disprețul pentru sănătatea americanilor, disprețul pentru știință, pentru orice efort real de a combate virusul, pentru proprii săi sprijinitori. A ascuns faptele și a refuzat să ia în serios amenințarea, lăsând întreaga țară expusă și nepregătită", a fost verdictul președintei Camerei, Democrata Nancy Pelosi.

Nu neagă, Trump, se apără doar, cu nonșalanța celui care nu mai evoluează în spațiul adevărului comun. La 19 martie, Bob Woodward îl înregistra recunoscând că "îi place să subestimeze pericolul". Motivul? Să nu stârnească panică, el, Trump, cel care pe angoasă și panică și-a construit toată cariera politică, el care în acest ciclu electoral evocă, fără ezitare, spectrul anxiogen al unui univers post-trumpian în care albi nevinovați vor fi tâlhăriți, deposedați, incendiati, masacrați de gloate ultra-stângiste și invadați de extra-teritoriali purtători de morbi ineradicabili.

"Nu vreau ca lumea să se sperie, nu vreau să semăn panică, să provoc agitație. Sub nici un motiv. Să conduci înseamnă să inspiri încredere, încredere în țara noastră", parează liderul lumii libere în stilul care l-a consacrat, stil pe care Bob Woodward îl conturează încă o dată, cum a făcut-o și în Teamă: Trump la Casa Albă, apărută acum doi ani (detalii AICI). În 2017, anul acelei cronici, președintele mai avea în juru-i tripleta de generali, Mattis, McMaster, Kelly, care-i mai zăgăzuiau impulsurile, îl mai avea pe finantistul Gary Cohn, care mai ferea câte un dosar sensibil de atenția distructivă a șefului Casei Albe, îl mai avea, la Justiție, pe ministrul Sessions care, spre deosebire de actualul titular, se încăpățâna, din când în când, să respecte reguli și cutume.

Toți aceștia sunt istorie. În Executivul de astăzi au mai rămas doar executanții zeloși, dispuși să execute orice ordin prezidențial. Fără crâcnire, dar cu șușotire, la urechile lui Bob Woodward, despre șeful lor "narcisic, lipsit de empatie, incapabil să distingă adevărul de minciună", despre liderul lor vanitos, ghidat exclusiv de interes personal, pecuniar sau politic.

"Trump e vinovat de neglijență flagrantă în serviciu, și avem dovada audio. În 1974, după revelațiile din scandalul Watergate, Republicanii de vârf, inclusiv Barry Goldwater, nominalizatul partidului pentru funcția de președinte în 1964, s-au dus la Casa Albă și l-au somat pe Nixon să demisioneze. Faptele sunt astăzi mult mai grave decât în Watergate", observa Carl Bernstein, partenerul jurnalistic al lui Bob Woodward, la începutul anilor 1970, în investigația care a dus la căderea lui Richard Nixon.

Vremurile politice s-au schimbat dramatic. Astăzi, un astfel de gest de conștiință nu mai pare posibil.

În era Trump limitele au dispărut.

"Conchid că Trump nu este persoana potrivită pentru funcția pe care o ocupă. E o concluzie, bazată pe dovezi copleșitoare, că a fost incapabil să se ridice la înălțimea momentului și să spună adevărul", opinează Bob Woodward în ultimul paragraf al cărții, abandonând, pentru întâia dată într-o carieră de 50 de ani, exigențele imparțialității jurnalistice.