Comunicat sec privind starea sănătăţii opozantului rus, Alexei Navalnîi

charite.jpg

Clinica universitară Charité din Berlin
Image source: 
site-ul clinicii Charité

Starea sănătăţii lui Alexei Navalnîi e în continuare critică. Deşi a ieşit din comă, au anunţat medicii clinicii Charité din Berlin, nu pot fi excluse complicaţii. Specialişti ai Armatei Federale au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanţă care poate fi folosită şi ca armă chimică.

Comunicatul clinicii universitare berlineze, Charité, dat publicităţii luni, a fost sec. Fără a fi un buletin medical propriu zis, biroul de presă al clinicii a publicat informaţia că starea sănătăţii opozantului rus, Alexei Navalnîi s-a îmbunătăţit. Navalnîi, internat în clinica Charité din data de 22 august, se mai spune în comunicat, a ieșit din coma indusă medical. Totodată, se spune mai departe în informaţia, răspîndită şi pe Twitter, acum se trece la renunţarea treptată la ventilarea mecanică. Pacientul, care se află într-o secţie a clinicii, strict păzită de autorităţile de siguranţă, reacţionează la întrebări. Nu s-a precizat dacă vorbeşte sau dacă este vorba doar despre simple reacţii. Medicii care-l tratează nu exclud că otrăvirea va avea urmări asupra sănătăţii pacientului rus.

Opinia publică a mai fost informată că între soţia lui Navalnîi şi medicii spitalului universitar există contacte permanente. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că toate comunicatele emise de la data internării au fost autorizate şi de soţia celui otrăvit. Ea este de părere că toate aceste informări publice s-ar bucura şi de consimţămîntul lui Alexei Navalnîi, dacă acesta ar putea să decidă.

Potrivit analizelor efectuate de către un laborator special al armatei federale, Bundeswehr-ul, Navalnîi a fost otrăvit cu un derivat al substanţei Novicioc. Această substanţă a fost creată în laboratoarele sovietice şi poate fi folosită ca armă chimică. Partea rusă contestă rezultatele specialiştilor germani.

Cazul Navalnîi a declanşat o gravă criză diplomatică, ruso-germană. Numeroşi politicieni au cerut sancţiuni contra Rusiei, inclusiv stoparea construirii gazoductului Nord Stream 2. În momentul de faţă, lucrările au fost oprite din cauza unei firme implicate, supusă boicotului american. Comisia estică a industriaşilor germani (Ostausschuss) a respins propunerile de a renunţa la gazoduct, atrăgînd atenţia asupra pierderilor. Totodată, comisia a precizat că Rusia şi-a respectat întotdeauna contractele, inclusiv în perioada dură a regimului sovietic, sub conducerea lui Brejnev.

Iniţial, Charité a fost un lazaret militar, fondat în secolul al 18-lea. În secolul 19 şi 20 a devenit una dintre cele mai mari şi importante clinici din Europa. Aici au fost trataţi de-a lungul anilor numeroase personalităţi publice, dar şi politicieni, inclusiv diverşi dictatori din est şi vest. De exemplu, liderul de partid şi de stat est-german, Erich Honecker, internat aici după o vizită în România în iulie 1989. La Bucureşti s-a desfăşurat atunci o conferinţă a statelor Tratatului de la Varşovia, iar tensiunile între liderul liberal sovietic Gorbaciov şi dogmaticii din România, RDG, Cehoslovacia şi Bulgaria au făcut vizibilă criza în care se afla blocul răsăritean.

O parte a clinicii s-a aflat pînă-n 1990 în partea estică. După unificare, peste 20 de profesori au fost demişi pentru că au colaborat cu poliţia politică. Clinicile universitare vest- şi est-berlineze au fost comasate, treptat, în cursul procesului de unificare de acum 30 de ani.

 

 

 

 
Ascultă AICI corespondența de la Berlin