Număr record de extremişti de dreapta în land-ul estic Brandenburg

coperta-raport.jpg

Coperta raportului

Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz), precum se numeşte Serviciul de Informatii Interne din Germania, a prezentat, „Raportul anual” referitor la situaţia din land-ul răsăritean Brandenburg. Din raportul, prezentat la Potsdam, capitala land-ului, rezultă că numărul extremiştilor de dreapta a atins cote alarmante. Aproximativ 2.800 de persoane, se spune în raportul pe anul 2019, activează în structurile unor organizaţii extremiste de dreapta sau susţin direct astfel de grupări.

La Potsdam, capitala land-ului răsăritean Brandenburg, au fost inaugurate festivităţile dedicate aniversării unificării Germaniei care a avut loc pe data de 3 octombrie 1990. Tot la Potsdam a fost prezentat, luni, şi Raportul anual, al Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz). Din Raport - care cuprinde date culese de-alungul anului 2019 în land-ul Brandenburg - rezultă că aici numărul persoanelor aparţinînd scenei extremiste de dreapta a atins un nivel record. Potrivit raportului, au fost identificate aproape 2.800 de persoane active individual sau în cadrul diferitelor structuri organizatorice, considerate extremiste de dreapta. Potenţiala creştere a numărului de persoane, aparţinînd acestor structuri se explică şi prin faptul că în 2019 autorităţile i-au luat în vizor pe membrii organizaţiei de tineret a partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) – „Tinerii alternativi” – „Junge Alternative” (JA).

Între timp, Serviciul de Informaţii Interne din Brandenburg şi-a extins acţiunile de supraveghere şi asupra partidului, asta şi din cauza lui Andreas Kalbitz, pînă de curînd, lider regional şi preşedinte al grupului parlamentar al deputaţilor AfD din Brandenburg. Kalbitz a fost una dintre figurile cheie ale grupării care-şi spunea „Der Flügel” (Aripa) şi care acţiona în interiorul partidului. Între timp, „Aripa” a fost dizolvată, iar Kalbitz a fost exclus din partid, după ce s-a aflat că fusese membru al unei formaţiuni neonaziste. Oficial, partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania susţine că este anti-nazist şi, ca atare, nu primeşte persoane care, în trecut, au activat în cadrul unor grupări neo-naziste, tributare ideologiei hitleriste. Kalbitz a fost, de-altfel, şi membru al asociaţiei junilor de dreapta, Saxonia-Cernăuţi - Burschenschaft Saxonia-Czernowitz - şi este un apropiat al deputatului AfD din Saxonia-Anhaltină, Hans-Thomas Tillschneider, originar din Timişoara.
Din Raportul Oficiului se mai desprinde faptul că în Brandenburg a scăzut influenţa Partidului Naţional-Democrat din Germania (NPD), dar a crescut cea a formaţiunii „elitiste”, extremiste de dreapta, care-şi spune „Cea de-a treia cale” („Der Dritte Weg”).

Un alt fenomen, semnalat în Raport, se referă la creşterea numărului de extremişti, suspectaţi de a comite acţiuni violente. În acest context, se vorbeşte despre 1.280 de persoane. Asta înseamnă că 46 la sută din numărul total al extremiştilor din Brandenburg s-ar implica în violenţe.

Cei mai mulţi dintre extremiştii din Brandenburg (adică: 1.565) nu aparţin unor formaţiuni politice sau structuri organizate. Această categorie de persoane, se mai arată în Raport, este implicată în atacuri asupra unor azilanţi sau asupra taberelor unde sînt cazaţi refugiaţi.

A crescut de asemenea numărul unor mini-organizaţii (în total 380) care organizează, de exemplu, antrenamente de auto-apărare sau activează într-un soi de „frăţii sportive”. Toate acestea la un loc, se spune în Raport, au în comun faptul că resping sistemul democratic şi parlamentar şi împărtăşesc o doctrină, bazată pe idei rasiste, xenofobe, conspiraţioniste, antisemite şi ultranaţionalist-autoritare.