Mike Pompeo caută noi aliați arabi ai planului american de pace pentru Orientul Mijlociu

pompeo_si_neta.jpg

Image source: 
AFP

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a sosit luni în Israel, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu, în cursul cărui va aborda normalizarea relaţiilor între Israel şi ţări arabe. În Israel, Pompeo s-a întâlnit cu premierul Benyamin Netanyahu care spunea, în ajunul întâlnirii, că va discuta cu ”prietenul” său despre ”extinderea cercului păcii în regiunea noastră”. De asemenea, secretarul de stat american a purtat discuții cu omologul său Gabi Ashkenazi şi cu ministrul apărării, Benny Gantz. France Presse amintește că, după anunţarea acordului de normalizare a relaţiilor între Emiratele Arabe Unite şi Israel în urmă cu zece zile, au început speculaţiile privind alţi posibili candidaţi la un pas similar: Bahrein, Oman sau Sudan. 

De altfel, din Israel, Mike Pompeo se va îndrepta spre Khartoum pentru a discuta despre relaţiile între Israel şi Sudan, precum şi despre tranziţia politică în această ţară după înlăturarea în 2019, după trei decenii, a autocratului Omar al-Bashir. Următoarele etape ale turneului lui Pompeo vor fi Bahrein şi Emiratele Arabe Unite, conform purtătorului său de cuvânt. ”Există numeroase ţări care oferă posibilităţi de pace. Nu doresc să numesc niciuna în particular (...) dar sperăm în evoluţii foarte rapide, în săptămânile sau lunile care vin”, a declarat ambasadorul Israelului la Washington, Ron Demer, la postul Al-Arabiya. Planul Trump pentru Orientul Mijlociu, anunţat în ianuarie, prevedea o cooperare între Israel şi ţări arabe ostile Iranului, precum şi anexarea de teritorii din Cisiordania de către Israel. La 13 august, Emiratele Arabe şi Israel au anunţat încheierea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre ele. Mike Pompeo a spus că Washingtonul a furnizat sprijin militar Emiratelor Arabe Unite timp de peste 20 de ani, măsuri pe care el le-a descris drept necesare pentru a contracara ameninţările din partea Iranului, inamic regional şi al Israelului. Acum, în cadrul discuțiilor de ieri, secretarul de stat American a oferit  asigurări că Israelul va păstra un avantaj militar în Orientul Mijlociu. ''Statele Unite fac obiectul unei cerinţe juridice cu privire la avantajul militar calitativ. Vom continua să onorăm acest lucru'', a declarat Pompeo după o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
''Suntem profund angajaţi să facem acest lucru şi îl vom face într-o manieră care păstrează promisiunea noastră faţă de Israel şi sunt încrezător că obiectivul va fi atins'', a adăugat demnitarul american.

Cum era de așteptat, palestinienii au avertizat din nou administraţia Trump cu privire la orice încercare de a-i neglija în demersurile diplomatice americane în Orientul Mijlociu. ''Recrutarea de arabi ce recunosc Israelul şi deschiderea de ambasade nu fac din Israel un câştigător. Puneţi întreaga regiune într-o situaţie 'lose-lose' pentru că trasaţi drumul pentru un conflict permanent în regiune'', a declarat negociatorul palestinian Saeb Erekat într-un interviu pentru Reuters.

Conducerea palestiniană a acuzat Emiratele că îşi normalizează relaţiile cu Israel fără să existe în prealabil o pace israelo-palestiniană. Și Emiratele Arabe au admis că normalizarea ar putea ”permite schimbarea traiectoriei în regiune, de la un trecut de ostilităţi şi de conflicte la un viitor de speranţă, de pace şi prosperitate”. Ambasadorul Emiratelor la Washington, Yussef al-Otaiba, a admis însă într-o scrisoare publicată de un cotidian israelian că pot surveni 'dificultăţi'.

Deja un subiect deosebit de sensibil rămâne pentru Israel posibila vânzare de avioane de luptă F-35 de către SUA Emiratelor Arabe. Acestea dispun déjà de circa 60 de avioane de luptă Mirage 2000, dar, potrivit New York Times, administraţia Trump şi-a 'accelerat' ofensiva pentru a le vinde aparate F-35 de nouă generaţie.
Israelul s-a opus până acum ca SUA să le vândă avioane F-35 şi altor state din Orientul Mijlociu - inclusiv Iordaniei şi Egiptului, ţări cu care a semnat acorduri de pace -, pentru că doreşte să-şi menţină superioritatea tehnologică în regiune. Netanyahu a afirmat că acordul cu EAU nu include nicio clauză referitoare la F-35. În acest context declarațiile lui Pompeo se vor a fi împăciuitoare pentru Israel.

Să mai spunem că vizita a început în contextual în care tot ieri armata israeliană a anunţat noi bombardamente împotriva poziţiilor Hamas în Fâşia Gaza, ca represalii pentru lansarea de baloane explozive şi incendiare din enclava palestiniană spre teritoriul israelian. Israelul bombardează Gaza aproape zilnic din 6 august.