Londra și Paris: Un nou plan pentru blocarea traversării ilegale a Canalului Mânecii

canalul_manecii.jpeg

Ambarcațiune a Gardei de coastă britanice în portul Dover adunând bărcile folosite de imigranți
Sursa imaginii: 
Reuters/Peter Nicholls

Secretarul de Stat britanic al Imigrației, Chris Philp, a fost recent într-o vizită la Paris pentru a discuta despre numărul tot mai mare de migranți care traversează Canalul Mânecii, de pe coastele franceze, pentru a ajunge în Marea Britanie. El s-a asigurat că Parisul are aceeași dorință cu Londra, aceea de a „interzice accesul” imigranților clandestini pe Canalul Mânecii.

Londra și Parisul sunt de acord cu „interzicerea accesului” migranților clandestini, a declarat Chris Philp, Secretarul de Stat britanic al Imigrației, după întâlnirile cu omologii francezi.

După o întâlnire calificată drept „constructivă”, Secretarul de Stat a spus,  la ambasada britanică la Paris, că este prea devreme pentru a se pronunța asupra angajamentelor financiare între cele două țări.

„Am reafirmat angajamentul nostru neclintit în vederea interzicerii accesului spre Marea Britanie pe Canalul Mânecii”, a spus Chris Philp. „Canalul este cel mai adesea traversat de bande criminale fără scrupule care pun vieți în pericol”, a adăugat acesta. Responsabilul britanic a evocat totodată un „nou plan operațional” între cele două țări și a indicat că Franța va numi un coordonator pentru a gestiona acest dosar.

 

 

„O problemă obișnuită”

Întrebat cu privire la finanțarea acestui plan care trebuie să fie consolidat de către Franța pentru a lupta împotriva imigrației ilegale la frontiera maritimă, responsabilul politic a răspuns: „Recunoaștem că este o problema obișnuită. Dacă ne putem înțelege asupra unui plan, vom fi bineînțeles pregătiți să-l urmăm (...) folosind toate mijloacele necesare pentru a fi de succes”.

Ziarul britanic Sunday Telegraph scrie că guvernul francez urmează să ceară guvernului britanic o sumă 30 milioane de lire sterline (33,2 milioane de euro) pentru a asigura controlul la Canalul Mânecii.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la Paris, subsecretarul de Stat al Sănătății, Edward Argar, a declarat că Londra o mai mare flexibilitate în procesul de readucere a imigranților clandestini în Franța, apreciind drept prea rigidă Convenția de la Dublin, care reglementează procedura de cerere de azil la nivelul Uniunii europene.

Mii de persoane au traversat Canalul cu succes

Profitând de o perioadă de „potolire” din pricina izolării, în această zonă maritimă de obicei foarte aglomerată, aproape 4 000 migranți, cu 300 bărci, au reușit să traverseze Canalul Mânecii de la începutul anului, conform statisticilor prezentate de BBC. Deși este calificată drept periculoasă, trecerea pe Canalul Mânecii este profitabilă pentru imigranți.

Date fiind starea meteorologică și condițiile favorabile ale mării, câteva sute de persoane, dintre care copii și femei însărcinate au făcut în ultimele zile cei 33 km care separă coasta franceză de cea engleză pe bărci de talie mică.

Chestiunea traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii este pe masa discuțiilor între Franța și Regatul Unit de mult timp. Recent, cele două puteri au pus în practică strategii de acțiune comune: un plan de oprire a persoanelor care traversează ilegal- în curs de finalizare- ce vizează implementarea unor mijloace avansate de control pe coastă și la principale puncte de trecere, precum și o „celulă franco-britanică de informare”.

Cu ocazia implementării acestei celule, luna trecută, ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, i-a amintit omologului său britanic că are nevoie de „mijloace suplimentare”.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după textul publicat de infomigrants.net și preluat de France24