Tandemul prezidențial democrat Biden-Harris, chipul simbolic al speranței de refacere

biden_harris.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Joe Biden

Cu desemnarea, acum mai puțin 48 de ore, a candidatei vice-prezidențiale, senatoarea de California Kamala Harris, campania Democrată intră, cu 82 de zile înaintea alegerilor, pe ultima turnantă. Urmează săptămâna viitoare, de luni și până joi, Convenția partidului, care se va desfășura în formulă eminanente virtuală dictată de restricțiile sanitare. Ieri, purtătorii speranțelor Democrate au apărut pentru prima oară împreună în public în sala de sport a unui liceu din Wilmington, statul Delaware, și au conturat o viziune a depășirii crizelor multiple provocate sau agravate de ceea ce au numit "incompetența managerială" a președintelui Trump. Cu avantaje substanțiale în sondajele de opinie, Democrații contează acum și pe impulsul imprimat de caracterul istoric al alegerii senatoarei de California, fiică de imigranți de origine jamaicano-indiană. "Povestea ei este povestea Americii", a spus ieri port-stindardul partidului, Joe Biden.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează din SUA:

 

 

A venit târziu, precedată de o ploaie torențială aducătoare de noroc, prima ieșire publică a tandemului prezidențial Democrat.

Spațiul a fost auster - sala de sport a liceului Alexis DuPont din Wilmington, statul Delaware, aproape de cartierul Greenville unde locuiește capul de listă Joe Biden - publicul răzleț și mascat cum o dictează pandemia, emoția, înălțimea și relevanța momentului însă întregi, ca-n zilele bune ce au fost și vor fi.

"Joe, sunt atât de mîndră că-ți sunt alături. Mă gândesc în aceste clipe la femeile eroice și ambițioase care mi-au premers, al căror spirit de sacrificiu, hotărâre și tărie de caracter au făcut posibilă prezența mea aici. Trăim un moment cu adevărat crucial, în care tot ce contează, economia, sănătatea noastră, soarta copiilor noștri, în ce fel de țară vom trăi, toate-s în joc, în pericol.///Incompetența managerială a președintelui ne-a aruncat în cea mai gravă criză economică de la Crahul din 1929,  și într-o criză morală provocată de rasism și nedreptate structurale care au adus pe străzile țării o nouă coaliție de conștiință care cere schimbare.///America are disperată nevoie de o conducere nouă, dar avem un președinte căruia-i pasă mai mult de sine însuși decât de cei care l-au ales, un președinte care face mai dificilă fiecare dificultate cu care ne confruntăm. Vă aducem însă o veste bună: nu suntem obligați să acceptăm guvernarea eșuată a lui Trump și Pence; în doar 82 de zile vine șansa de a alege un viitor mai bun", a rostit, cu solemnitatea de rigoare, fiică a doi imigranți, el jamaican,  ea indianca din Tamil Nadu, veniți la studii doctorale la universitatea californiană Berkeley în îndepărtații și tulburii ani 1960. Dacă tandemul Democrat razbeste în noiembrie - probabilitatea este, conform sondajelor curente, extrem de mare - Kamala Harris va face istorie ca prima femeie de culoare care accede la a doua funcție în stat.

"La 20 ianuarie 2021 o vom urmări cu toții pe senatoarea Harris ridicând mâna dreaptă și depunând jurământul de învestitură vice-prezidențială. Ne vom pune apoi pe treabă, să curățăm mizeria pe care o lasă în urmă Trump și Pence, în țară și dincolo de hotarele ei. Nu doar că vom ieși din groapa pe care ne-au săpat-o, ne vom reface, vom reconstrui, vom construi mai bine", a spus Joe Biden, care contează pe un "efect Harris" care să-i trezească din apatie pe cei care, din 2012, s-au îndepărtat de partidul Democrat facilitând, prin dezinteres și absență de la urne, ascensiunea contra-istoriei a lui Donald Trump. În 2008 și 2012, când candidat era Barack Obama, prezența afro-americanilor la vot a fost de 65 și respectiv 66%. Participarea acestora a scăzut pe plan național cu șase procente decisive în 2016, iar în Wisconsin, unul dintre cele trei state care au înclinat balanța în favoarea lui Trump în Colegiul Electoral, căderea a fost dramatică, de la 79 la 47%.

"Vom urmări cu satisfacție reacția puternică, entuziastă, care a început deja să apară, la desemnarea senatoarei Harris. E reacția oamenilor de pretutindeni, cu ideologii diverse, cu experiențe diferite, toată lumea cu excepția scontată a Casei Albe trumpiene și aliaților săi", a precizat fostul vice-președinte.

Ușor confuză reacția Casei Albe, pentru că senatoarea de California este o țintă mobilă, greu de prins într-o formulă, îmbrățișând de multe ori, cu egală pasiune, o poziție și apoi opusul ei. A făcut-o de pildă în materie de asigurări medicale, de drepturi ale deținuților, de reformă penală, cu o flexibilitate și instinct de supraviețuire care sunt darurile cele mai prețioase ale unui politician de talent.

"Atât de radicală, atât de mult înspre stânga, de liberală de San Francisco, dovedind că partidul Democrat s-a lepădat de aripa moderată, adoptând cauza combustibililor regenerabili contra independenței energetice și propunând mărirea impozitelor a 82% dintre americani. Ca mamă din suburbii eu însămi, resping tot ce reprezintă Kamala Harris: tăierea fondurilor pentru poliție și eliminarea asigurărilor private de sănătate - ceea ce-ar însemna, pentru mine și familia mea, renunțarea la pediatrul care mi-a îngrijit copiii vreme de 17 ani. Toate aceste poziționări sunt absolut inaceptabile", a pronunțat Ronna McDaniel, președinta națională a partidului Republican.

Atât de fluide poziționările senatoarei de California încât în 2011, și apoi în 2013, cetățeanul Donald Trump i-a îmbogățit vistieria de campanie cu un total de 6.000 de dolari; mii au adăugat, de-a lungul anilor și fiica președintelui, Ivanka, dar și un actual fanatic trumpian printre fanatici, ministrul de finanțe Mnuchin. În 2004 Harris, pe atunci șefa parchetului din San Francisco, refuza să ceară pedeapsa capitală pentru ucigașul unui polițist, stârnind oprobriul galeriei lege și ordine. În aceeași ipostază, impunea pedepse aspre pentru posesie de marijuana, nemulțumind aripa stângă. După mișcările de stradă provocate de crima polițienească George Floyd, candidata vice-prezidențială promova reforma unui sistem, cel penalo-carceral, pe care-l servise fidel ca procuroare californiană. "A lăsat în urmă numai nemulțumiți," rezuma, simplificând în interesul cauzei, consiliera prezidențială Kellyanne Conway, care adaugă la lista păcatelor senatoarei de California, pasiunea sa pentru impozite corporatiste în plus, mai precis de la 21 la 35%.

"Retorica lui Trump și campaniei sale contra senatoarei Harris, și de șase luni încoace împotriva lui Biden, este cam confuză, pentru că n-au habar cum să vorbească despre adversarii lor. Aceste atacuri, ilogice și absurde fără excepție, sunt respinse de electorat, fapt dovedit de avantajul în creștere al listei Democrate. Vor încerca să dea în rivalii lor cu tot ce pot născoci, dar e prea târziu, nu mai pot înșela pe nimeni,  manevrele lor devin transparente, înțelese ca un semn al disperării celor care n-au știut să guverneze și să gestioneze pandemia iar acum sunt în stare de orice ca să se agațe de putere", alerta Ian Sams, fost purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale Harris.