Recrudescență a violenței de tip neonazist împotriva imigranților la Berlin

neonazism.jpg

Image source: 
France24

În lunile iunie și iulie, atacurile de tip neonazist au escaladat în Neukölln, un cartier popular de imigranți din sud-estul Berlinului. Aproape în fiecare zi s-au incendiat mașini, s-au produs atacuri prin incendiere iar pe pereții clădirilor au apărut simboluri naziste. Aceste lucruri stârnesc atât teamă cât și revolte în rubrica Redacția Les Observateurs a postului France24 privește cu îngrijorare aceste evenimente și consideră Poliția este total dezinteresată să protejeze comunitatea locală de imigranți.

La începutul lunii iulie, vitrina restaurantului libanez Al-Andalos din cartierul Neukölln a fost incendiată. Două persoane au fost rănite în urma acestui incendiu. Deși poliția nu a prins suspecții, localnicii se tem că membrii de extrema dreaptă sunt responsabili pentru atac. În această zonă locuiesc mulți oameni din Turcia, Liban și Siria iar identitatea de cartier de imigranți a făcut din Neukölln ținta violențelor și agresiunilor de extremă dreaptă.

Mohamed Ali Chahrour este purtătorul de cuvânt al asociației Kein Generalverdacht, o asociație locală de caritate, fondată pentru a combate rasismul, xenofobia și discriminarea poliției în Neukölln:

”De la începutul lui iulie, în fiecare săptămână a avut loc câte un atac. Violența se amplifică deoarece nu există pedepse. Există sentimentul că poliția nu are neapărat de ce să intervină.

Imigranții sunt stigmatizați și judecați și se trăiește cu impresia că toată lumea este suspectă. Mulți imigranți au cetățenie. Există 150 000 oameni din țările arabe în Berlin dar lumea nu are încredere în ei”.

Videoul de mai jos prezintă vehicule în flăcări în fața brutăriei Damaskus Konditorei înființată de către un refugiat sirian din Neukölln. Pe peretele de lângă magazin a fost lipită o etichetă cu un simbol nazist. Atacul a avut loc pe 18 iunie.

 

 

În cartierul Neukölln au avut loc 130 infracțiuni provocate de extrema dreaptă și de neonaziști începând cu septembrie 2019, estimează Senatul. Aceste forme de agresiune includ lipirea unor etichete cu svastici sau cu salutul lui Hitler și acte de vandalism precum mașini incendiate. În ultimii șapte ani s-a înregistrat un număr de 2,800 de incendii.

În ultimii doi ani violențele s-au amplificat în nordul cartierului Neukölln, spune Ferat Ali Kocak, un activist antirasist local și purtătorul de cuvânt de la partidul politic de stânga Die Linke:

”De 11 ani, terorismul de dreapta în Neukölln este imposibil de oprit, deși se știe cine este responsabilul. În 2018, a luat o nouă formă.

Naziștii obișnuiau să se concentreze mai mult pe zona de sud. În special indivizii din partea sudică a cartierului Neukölln sunt atacați sau amenințați. Este vorba despre oameni care merg des la biserică sau de cei care-i susțin pe refugiați și susțin acest mod de a trăi împreună. Oameni precum vânzătorul de cărți Heinz Ostermann care încurajează păstrarea amintirii Holocaustului...

În nordul cartierului, teroarea se răspândește în tot orașul. Așadar atacurile țintesc comunitatea de imigranți. Mașinile (care aparțin imigranților) sunt incediate zilnic, la fel ca și apartamentele din clădiri. Simbolurile naziste sunt peste tot.

În general au loc infracțiuni mici și dese, dar teroarea există peste tot. Prin infracțiunile de o însemnătate mai mică se numără furatul Stopersteine-ului (un cub metalic de pe trotuar în memoria oamenilor deportați de naziști) sau marcajele asemănătoare de pe case”.

Chiar și Ferat a fost ținta atacurilor neonaziste. Acum doi ani, mașina lui Ferat a fost incendiată într-un atac de extremă dreaptă. Agenția germană de informații a descoperit că neonaziștii îl spionau pe Ferat înainte de atac:

„Am fost urmărit de naziști pentru mai bine de un an și jumătate iar poliția știa acest lucru dar nu m-a anunțat. Două săptămâni înainte de atac, naziștii (unul dintre ei a ocupat o funcție înaltă la compania de cercetare NPS iar celălalt a fost membru al partidului AfD) m-au spionat în timpul unui eveniment pe care l-am organizat și care a fost anunțat pe conturile mele de pe rețele sociale. Aceștia m-au urmărit tot drumul până acasă, acest lucru petrcându-se cu două săptămâni înainte de atac. La două săptămâni după, mașina a fost incendiată.

 

Rețelele de extremă dreaptă și neîncrederea în Poliție

În multe locuri din Germania, extremismul de dreapta este iar în ascensiune. În 2019, guvernul a înregistrat 32 080 extremiști, în comparație cu 2018 când numărul era doar de 24, 100. Membri celor două ramuri ale partidului AfD, cea a tinerilor, „Junge Alternative” și ramura numită „Der Flügel” sunt incluși în acest calcul.

Multe exemple ale violenței de dreapta includ puțini indivizi. „Detectarea grupurilor mici și a autorilor atacurilor pune mai multe dificultăți pentru agenții de securitate”, conform unui raport din 2019 de la Biroul pentru Protejarea Constituției.

Poliția din Berlin a fost criticată pe motiv că nu a reușit să prevină violența neonazistă și de extremă dreaptă. Poliția a desfășurat mai multe investigații asupra rețelelor de extremă dreaptă. Începând cu 2018, politicienii din partidul Die Linke din Germania au început să primească mai multe amenințări cu moartea, dându-li-se informații cu caracter personal, informații obținute dintr-un computer de la o secție de poliție din Hesse, Germania. Aceste amenințări au fost făcute de extremiștii de dreapta, conform ziarului german Der Spiegel. În data de 14 iulie, președintele poliției din Hesse, Uso Münch a demisionat după ce a fost supus investigației procurorului.

„Aceste scandaluri dau de înțeles că polițiștii nu sunt de încredere când vine vorba despre oprirea violențelor de dreapta și neonaziste”, explică Ferat.

”Nu este vorba despre suspectarea tuturor celor de la poliție. Pentru noi este important să separăm binele de rău. Cei cu o gândire de dreapta ar trebui să fie suspendați din pozițiile pe care le ocupă, astfel încât polițiștii care chiar își fac jobul într-un mod responsabil și cetățenii obișnuiți să se poată încrede din nou în ei”.

Poliția știe de multe ori cine e responsabil, dar rareori cei vinovați sunt prinși sau inculpați. Leo (numele a fost modificat pentru protejarea identității) a trimis mai multe poze echipei Les Observateurs în care erau prezentați neonaziști căutați în Neukölln. ”Nu este clar cine a făcut publice aceste postere inițial, a spus Leo.

„Am văzut aceste postere peste tot în Neukölln, fotografia făcută pe Wildenbruchstraße, în fața restaurantului de falafel sudanez, Sahara Imbiss. Unele dintre aceste postere au fost vandalizate, ceea ce sugerează că naziștii au încercat să elimine existența acestor postere”.

Poza de mai jos arată unul dintre posterele distruse,  rupt de pe un perete chiar din afara stației Rathaus Neukölln U-bahn.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24