Alfred Simonis (PSD): Guvernul Orban a gestionat prost pandemia

Alfred Simonis PSD Guvern minoritar PNL.jpg

Alfred Simonis pledează pentru organizarea de alegeri anticipate (Sursa foto: Facebook/Alfred Simonis)
Alfred Simonis pledează pentru organizarea de alegeri anticipate (Sursa foto: Facebook/Alfred Simonis)

Situația epidemiologică din România este dezastruoasă, declară la RFI liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. El acuză Guvernul Orban că nu respectă el însuși unele reguli de prevenție, cum ar fi purtarea măștii de protecție.

Alfred Simonis crede ”cu tărie că Guvernul a gestionat prost această situație de pandemie. Din rațiuni electorale, a relaxat anumite domenii de activitate, au încetat numeroase restricții, cred eu, din rațiuni electorale (...). Dacă în urmă cu o lună și jumătate ne spuneau reprezentanții Guvernului faptul că suntem cu cel mai mic număr de infectați la milionul de locuitori, săptămâna trecută, ministrul Sănătății ne spunea că România a ajuns ciuma Europei, iar acest lucru se întâmplă sub guvernarea dânșilor. În aceste condiții, din nefericire, cred că modul în care au gestionat această pandemie, situația epidemiologică este una dezastruoasă și din păcate, au de suferit oamenii în fiecare zi”.

Întrebat cât a contat faptul că PSD a cerut în tot acest timp Guvernului să relaxeze anumite restricții și să redeschidă anumite activități, deputatul a răspuns: ”Îmi pare rău, nu-i adevărat! Niciodată, cel puțin partidul din care fac parte n-a cerut să se elimine restricții. Ceea ce am cerut noi punctual în anumite situații a fost următorul lucru: dacă deschidem sălile de jocuri de noroc și anume cazinourile, înseamnă că specialiștii ne spun că se pot deschide. Or dacă se pot deschide sălile de noroc, unde se consumă alcool, se fumează, se stă în spații închise ore întregi, se pot deschide și bisericile, de exemplu sau și teatrele. Asta este ce am solicitat noi atunci”.

 

”Clasa politică a arătat că nu respectă regulile”

 

Alfred Simonis observă că ”avem deja câteva luni de când purtarea măștii este obligatorie în spații închise și vedeți că cu greu, cu greu sau foarte mulți cetățeni nu respectă nici această restricție (...). Guvernanții noștri, persoane importante dintre cei care sunt factori de decizie în Guvern au demonstrat în câteva ocazii că nu poartă nici dânșii măștile, așa cum au stabilit prin lege”.

Atenționat că și membri importanți ai PSD, precum Marcel Ciolacu, refuză să poarte masca, deputatul social-democrat a răspuns: ”Mă rog, eu nu știu persoane importante de la PSD care să nu fi purtat, dar nu vreau să politizăm subiectul. Domnul Ciolacu a avut un minut dată masca jos într-un spațiu în aer liber, la o recepție și în acel minut a fost fotografiat”.

La remarca jurnalistului că Marcel Ciolacu și-a dat masca jos și la tribuna Parlamentului, Alfred Simonis a replicat: ”La tribuna Parlamentului nu se poate vorbi cu masca pe față. Și eu de câte ori mă duc la tribună stau 15 secunde, o jumătate de minut, cât intervin, o dau jos și după aceea o pun, fiind la distanță de zeci de metri față de ceilalți. Având și o problemă de respirație, e foarte complicat să vorbești cu masca pe față. Însă nu vreau să politizăm. În general, clasa politică a arătat că nu respectă aceste reguli, cu preponderență cei din Guvern (...). E foarte complicat în aceste condiții să le ceri oamenilor să respecte restricții de tipul celor pe care tu nu le respecți”.

 
Alfred Simonis, despre masca posibil obligatorie în spații deschise aglomerate