A treia zi de negocieri la Bruxelles pentru planul de relansare a economiei UE

belgium-3595351_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit, din nou, duminică la prânz  pentru a continua discuţiile pe marginea planului de relansare economică post-coronavirus. Este a treia zi de negocieri la Bruxelles.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a prelungit summitul Uniunii Europene, în efortul de ajungere la un acord pe tema Fondului de relansare economică, afirmă surse europene.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE nu au reuşit să ajungă încă la un acord în cele două zile ale reuniunii de la Bruxelles.

Cancelarul german Angela Merkel consideră că este "posibil" ca liderii UE, reuniți de vineri în summit la Bruxelles, să nu ajungă duminică la un acord asupra planului de relansare post-coronavirus, informează AFP. "Există multă bunăvoință (...) dar este posibil ca niciun rezultat să nu fie obținut astăzi", a declarat Merkel, la sosirea la summit, pentru o zi pe care a calificat-o drept "decisivă", a mai spus Angela Merkel.   

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat duminică asupra importanţei ajungerii la un acord asupra bugetului UE şi Fondului de relansare economică post-pandemie, potrivit site-ului Politico.eu, citat de Mediafax.

"În pofida disensiunilor şi diverselor sensibilităţi, trebuie să găsim compromisurile corespunzătoare în următoarele ore. Cred că este posibil. (...) Dar aceste compromisuri, şi spun acest lucru foarte clar, nu vor fi făcute în detrimentul ambiţiei europene", a subliniat Emmanuel Macron.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat duminică „moderat optimist” în privința șanselor ca liderii Uniunii Europene, reuniți în summit la Bruxelles, să ajungă la un acord asupra planului de relansare post-coronavirus.

„Azi e ziua decisivă când ne vom da seama dacă putem acum să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste negocieri. Continuăm cu a treia zi și, cu siguranță, și cu a treia noapte de negocieri”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus iniţial un pachet de 750 de miliarde euro, dintre care 500 miliarde euro sub formă de granturi şi 250 miliarde euro în credite. Sâmbătă, preşedintele Consiliului European a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.