UK: Rusia "vrea să fure vaccinul Covid-19" și "s-a amestecat în alegeri"

vaccin_coronavirus.jpg

Vaccin Coronavirus
Statele Unite, Marea Britanie și Canada au acuzat Rusia de spionare a cercetărilor legate de vaccinul Coronavirus
Image source: 
Sky News

Serviciile de securitate din Statele Unite, Marea Britanie și Canada au avertizat că Rusia spionează cercetătorii care dezvoltă vaccinuri împotriva Coronavirus. Guvernul britanic a acuzat Rusia de implicare secretă în alegerile parlamentare din 2019. 

Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a declarat că hackerii "aproape sigur" funcționează ca "parte a serviciilor de informații rusești”. NCSC nu a specificat ce organizații au fost vizate sau dacă au fost furate informații, dar a adăugat că cercetarea cu privire la vaccinuri nu a fost împiedicată de hackeri.

"Este complet inacceptabil faptul că serviciile de informații ruse îi au ca țintă pe cei care lucrează pentru combaterea pandemiei Coronavirus." a declarat ministrul de externe, Dominic Raab. 

"În timp ce alții își urmăresc interesele egoiste cu un comportament nechibzuit, Marea Britanie și aliații săi continuă cu munca grea de a găsi un vaccin și de a proteja sănătatea globală”, a mai spus el

"Nu avem informații despre cine ar fi putut sparge cibernetic companii farmaceutice și centre de cercetare din Marea Britanie. Putem spune un lucru - Rusia nu are nimic de-a face cu aceste încercări", a declarat Dmitry Peskov, un purtător de cuvânt al președintelui Putin la agenția de știri Tass.

Un expert a spus că este "plauzibil” că, în ciuda dezmințirilor Kremlinului, spionii ruși au fost implicați.

"Consensul este că în spațiul cibernetic atribuirea este dificilă, dar nu imposibilă", a comentat Emily Taylor de la think tank-ul Chatham House.

"De obicei, serviciile de securitate sunt mult mai prudente în limbajul folosit, dacă consideră că există vreo îndoială. Grupul Cozy Bear a fost implicat în atacuri cibernetice în trecut, a lăsat urme destul de clare și are legături destul de bune cu statul rus însuși."

Cozy Bear

Agențiile de inormații din Marea Britanie, SUA și Canada au spus că hackerii au exploatat defecte de software pentru a avea acces la sisteme informatice vulnerabile și au folosit malware-ul numit WellMess și WellMail pentru a fura fișiere de pe computerele infectate.

Cozy Bear
Cozy Bear este un grup de hackeri b[nuit a face parte din serviciile secrete ale Rusiei

Hackerii folosesc de asemenea, email-uri phishing și spear phishing prin care au păcălit utilizatorii să le înmâneze parole de acces și informații personale. 

NCSC a demascat un grup de hacking numit APT29, cunoscut și sub numele de The Dukes sau Cozy Bear, afirmând că este mai mult decât 95% sigur că grupul face parte din serviciile de informații ruse.

Cozy Bear a fost identificat pentru prima dată ca fiind un "actor amenințător” semnificativ în 2014, potrivit companiei americane de securitate cibernetică Crowdstrike.

Grupul a fost implicat în hacking-ul Comitetului Național Democrat al SUA (DNC) în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016.

În 2017, a atacat Partidul Muncii din Norvegia, ministerele de apărare și de externe, precum și serviciul de securitate națională al țării.

"Pe tot parcursul anului 2020, APT29 a vizat diverse organizații implicate în dezvoltarea vaccinului Covid-19 în Canada, Statele Unite și Regatul Unit, foarte probabil cu intenția de a fura informații și proprietate intelectuală referitoare la dezvoltarea și testarea vaccinurilor Covid-19, " se spune în raportul NCSC.

Rusia - imixitiune în alegeri

Joi, guvernul britanic a mai spus că Rusia a căutat "aproape sigur” să intervină în alegerile parlamentare din Marea Britanie din 12 decembrie 2019 prin documente dobândite ilicit.

Dominic Raab
Ministrul Dominic Raab a calificat drept "inacceptabilă" tentative de imixtiune a Rusiei în procesul democratic din Marea Britanie
Image source: 
Reuters

Ministrul Raab, a declarat că orice încercare de imixtiune în democrația din Marea Britanie este "complet inacceptabilă”.

Documentele - cu privire la discuțiile comerciale dintre Marea Britanie și SUA - au apărut online și au fost utilizate de Partidul Laburist din opoziție în campania din 2019.

Raportul cu privire la acuzațiile de imixtiune rusească mai largă în democrația Regatului Unit este așteptat săptămâna viitoare.

Este prima dată când guvernul a recunoscut cu o asemenea certitudine că Rusia a intervenit în procesele democratice ale Regatului Unit.

Guvernul a lansat o anchetă privind modul în care documentele au intrat în domeniul public, cu ajutorul NCSC.

Într-o declarație scrisă, ministrul Raab a afirmat că "guvernul a ajuns la concluzia că este aproape sigur că entități rusești au căutat să se amestece în alegerile generale din 2019 prin amplificarea online a documentelor guvernamentale dobândite și divulgate ilicit."

El a spus că documentele au fost difuzate online prin intermediul platformei de socializare Reddit.

Ministrul Raab a mai spus că nu există "dovezi ale unei campanii ruse de spectru larg împotriva alegerilor generale”, dar că "orice încercare de a interveni în procesele noastre democratice este complet inacceptabilă”.

Actualmente se desfășoară o anchetă penală despre cum au fost achiziționate documentele.

Site-ul Reddit a spus că lucrările neredactate au fost încărcate ca "parte a unei campanii care a fost raportată ca provenind din Rusia”. Reddit suspendat 61 de conturi care arătau un "model de coordonare”.

La alegerile parlamentare din 12 decembrie 2019 Partidul Conservator condus de premierul Boris Johnson a obținut o majoritate absolută confortabilă de 80 de mandate în Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic.  

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ