COVID-19 în Arizona: Catastrofă sanitară provocată de ridicarea prematură a restricțiilor -- interviu cu Joe Gerald

gerald.jpg

Joe Gerald, profesor asociat de sănătate publică la Universitatea Statului Arizona

Joe Gerald este profesor asociat de sănătate publică la Universitatea Statului Arizona.  Pneumolog reputat, membru al Societății Americane de Medicină Toracică, el este fondatorul  grupului universitar de expertiză și consultanță care oferă analize și modele epidemiologice factorilor decizionali statali.

Statul Arizona traversează o perioada dramatică în evoluția noului coronavirus. Datele publicate de Autoritatea Sanitară Statală marchează progresul implacabil al maladiei. Primul caz a fost semnalat la 26 ianuarie; erau 1.000 de noi cazuri la sfîrșitul lunii martie, 10.000 la 8 mai, 25.000 la 6 iunie, 50.000 două săptămîni mai tîrziu, 75.000 la finele lunii trecute--cînd se bătea recordul zilnic cu 4.449 de cazuri-- 100.000 la 6 iulie. O progresiune catastrofală care este legată, că și în Texas sau Florida, de modul în care factorii politici au gestionat revenirea la normal.

Joe Gerald:  Modelăm pe baza  a trei fluxuri informaționale cheie:  numărul de cazuri noi, apoi internări pentru toate categoriile de terapie legată de Covid-19--cu date furnizate de spitale direct către Autoritatea Sanitară statală-- și în al treilea rând statisticile privind decesele, statistici cuprinse în rapoarte statale de monitorizare.

Rep.: Care este rostul acestor modele și capacitatea lor predictivă?

Joe Gerald:  Oferim date orientative și previziuni pentru următoarele două-patru săptămîni, dar punem accentul pe experiențele trecute care pot influență decizia politică. Majoritatea analizelor noastre cuprinse în rapoarte  încearcă să corecteze intirzieri în circulăția datelor și alte anomalii în circuitul informațiilor pentru a oferi decidenților o imagine cît mai clară a derulării maladiei.  Permitem astfel altora să poarte povara mai grea a anticipării evenimentelor viitoare.

Rep.:  O imagine cât mai clară pentru ierarhia politică statală, "consiliere operațională", așa rezumați rolul grupului de experți din care faceți parte. Ce recomandări specifice ați făcut, și în ce măsură au fost ele urmate de Autoritatea Sanitară?

Joe Gerald: Am recomandat că statul să investească în resurse suplimentare și în capacitatea de testare, să extindă testarea pentru a cuprinde un eșantion mai reprezentativ de populație, am recomandat portul de masca, distanțarea fizică, și altele. Deciziile nu sunt luate însă de Autoritatea Sanitară ci de guvernator, în majoritatea cazurilor. Recomandările noastre circulă pe paliere birocratice diferite, prin urmare e oarecum greu de stabilit măsură în care ele sunt luate în considerare în procesul decizional.

Rep.: Un incident intens mediatizat pe plan național a arătat că guvernatorul Doug Ducey ascultă de specialiști doar cînd îi convine. A încercat să va treacă la index pe tema calendarului relaxării restricțiilor.

Joe Gerald:  Recomandarea grupului nostru de modelare a fost să se extindă perioada restricțiilor întrucât mijlocul lunii mai ar fi fost prematur din cauza absenței unei infrastructuri adecvate de testare și control al maladiei. Fără îndoială că recomandarea noastră era opusă obiectivelor politice ale guvernatorului și imperativului  de a limita consecințele economice ale carantinei. E de presupus deci că îndepărtarea noastră ușura impunerea liniei politice alese de el. Din fericire, decizia  a întâmpinat o rezistență publică feroce în Arizona, așa că "surghiunul" nostru n-a durat decât aproximativ o săptămînă.

Rep.: Analizele și modelele dvs. au prognozat cu mare acuratețe actuală explozie de cazuri în Arizona. Când ați înțeles consecințele normalizării precipitate, la comandă politică?

Joe Gerald: La sfîrșitul lunii aprilie am avut  o idee destul de clară ce s-ar întîmplă dacă guvernatorul ar ridică restricțiile la termenul fixat inițial, mijlocul lunii mai. Ne-am bizuit pe propriile noastre modele, dar și pe cele  realizate de alții,  grupul Covid Act Now de pildă,  sau Institutul de Statistică și Evaluare Sanitară.  Avem actualmente  la dispoziție  cam o jumătate de duzină de modele predictive, deci n-a fost prea greu de anticipat.

Rep.:  Ați legat deci cauzal evoluția dramatică a maladiei de hotărîrile politice ale guvernatorului. Cu ce grad de certitudine și pe ce baza?

Joe Gerald: Recrudescența a survenit în jurul lui 25 mai,  ordinul de izolare la domiciliu a expirat la 15 mai. Acest interval de 10 zile de la relaxarea restricțiilor la valul de noi cazuri  era total previzibil dată fiind perioada de incubație de aproximativ șase zile, plus patru-șase zile răgaz pentru simptomaticii să apară la centrele de testare. N-am avut deci prea multe îndoieli cînd am legat cauzal expirarea auto-izolării și explozia de noi cazuri. N-o putem afirmă cu absolută certitudine, dar e cu siguranță o explicație extrem de plauzibilă.

Rep.: Care sunt la această ora aspectele cele mai preocupante?

Joe Gerald:  Majoritatea timpului ne gîndim la capacitatea spitalicească, dacă avem destule paturi, inclusiv la terapie intensivă, pentru a oferi o îngrijire adecvată balnavilor de Covid în stare critică. Marja de siguranță aproape că a dispărut aici în Arizona, cu o posibilă depășire a capacității spitalicești pînă la sfîrșitul acestei luni--început de august. Se fac însă eforturi serioase de ieșire din criză. Jurisdicțiile locale, municipalități și comitate, au acum libertatea de a impune obligativitatea portului de masca în spații publice. Guvernatorul a emis un ordin limitat de re-închidere a unor antreprize precum barurile. În plus, indivizii își schimbă comportamentul din cauza îngrijorării și temerilor stirnite de nouă realitate virală

Rep.:  Ce e de învățat din experiența Arizonei?

Joe Gerald:  Două lucruri. Primul, cum să NU se procedeze. Apoi, că datele științifice sunt suficient de clare: cînd mărești intensitatea și frecvența interacțiunilor umane, virusul circulă mai ușor. Așadar, pînă la descoperirea unui vaccin sau a unui tratament eficient cea mai redutabilă armă  pentru combaterea virusului și zagazuirea contagiunii rămîne limitarea frecvenței și intensității interacțiunilor umane.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Joe Gerald, profesor asociat de sănătate publică la Universitatea Statului Arizona