Romașcanu (PSD): Deputații din șaormerie au comis o nesăbuință majoră. E un subiect zemos pentru presă

Lucian Romascanu PSD deputati saormerie.jpg

Lucian Romașcanu - purtător de cuvânt al PSD

Scandalul făcut de doi deputați PSD într-o șaormerie din București ține capul de afiș al presei, pentru că este un subiect zemos, nu că ar reprezenta mare lucru, declară la RFI purtătorul de cuvânt al formațiunii, Lucian Romașcanu. El spune că e vorba de doi cetățeni care nu au fost trimiși în urma unei ședințe de partid să mănânce șaorma și să facă scandal. Lucian Romașcanu prezintă însă scuze în numele partidului și spune că probabil vor exista repercusiuni majore în cariera politică a lui Adrian Solomon și Irinel Stativă.

Lucian Romașcanu: Ține capul de afiș al presei, pentru că e un subiect zemos, nu că ar reprezenta mare lucru.

 

Rep.: Pentru că sunt doi deputați, totuși.

L.R.: Sunt doi deputați, sigur, dar dincolo de asta, sunt doi cetățeni care nu au fost trimiși în urma unei ședințe de partid să mănânce șaorma și să facă scandal. A fost atitudinea lor personală, pentru care din nefericire nu au găsit înțelepciunea să-și ceară scuze. Au fost amendați pentru această chestiune, iar domnul președinte Ciolacu a fost destul de clar aseară într-o emisiune televizată. Mai mult, imediat cum a aflat de această întâmplare, a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe managerul acelei șaormerii și a cerut scuze în numele dânsului personal și al partidului. A fost o nesăbuință majoră, o atitudine pe care nu au reușit să și-o asorteze cu calitatea de reprezentanți în Parlamentul României, au plătit pentru ea legal și probabil vor avea repercusiuni majore și în cariera dumnealor politică.

 

Sancțiuni pe linie de partid pentru Solomon și Stativă?

 

Rep.: Ar trebui suspendați din partid Adrian Solomon și Irinel Stativă, după scandalul din șaormerie? Sau să primească altă sancțiune?

L.R.: Oh, sigur, în momentul în care vedem puterea acestui exemplu și la domnul Orban, când va fi suspendat din PNL.

Adrian Solomon a fost amendat de Poliție, după scandalul din șaormerie (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Adrian Solomon a fost amendat de Poliție, după scandalul din șaormerie (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

 

Rep.: Deci altfel nu îi sancționați pe linie politică?

L.R.: Păi, noi nu putem decide la nivel central ce va face organizația dumnealor acolo, dar totuși să păstrăm proporția gravității faptei și să ne gândim că până în acest moment, PNL nu a adus în fața publicului vreo sancțiune dată doamnei Turcan, domnului Orban și tuturor celor care erau acolo.

 

Rep.: Dar de ce vă raportați neapărat la ce se întâmplă la PNL? Dacă dânșii au greșit, cum spuneți, vor plăti politic, la urne. PSD se raportează doar la ce face PNL-ul?

L.R.: Și PSD va plăti politic, la urne, pentru acest caz, dacă va fi cazul. Organizația din care cei doi oameni fac parte va decide dacă este de sancționat și politic în acest moment acest comportament, dar vă rog frumos, păstrați echilibrul și aș vrea să-mi spuneți dacă l-ați întrebat vreodată pe domnul premier Orban dacă va fi sancționat de partidul pe care îl conduce.

 

Rep.: Am avut alte contre de acest gen nu cu dânsul, ci cu alți reprezentanți ai PNL. Acum discutăm cu un reprezentant al PSD și ne interesează ce se întâmplă în acest partid.

L.R.: Sigur, numai că există un dezechilibru, din păcate, în abordarea celor două cazuri. Doi deputați, într-adevăr, fără să reprezinte partidul în acțiunile lor private, au făcut un lucru rău și discutăm de trei zile de chestiunea asta. În schimb, omul care dă exemplul prim în ceea ce înseamnă combaterea sau purtarea sau comportamentul în timpul pandemiei face cel mai rău lucru cu putință, dă din primul birou al Executivului exemplul de încălcare a tuturor legilor și acolo problema nu a durat atât și nici nu a fost întrebat dacă va fi sancționat sau nu de partid. Eu v-am spus, dumnealor au plătit pentru această chestiune, din punct de vedere al legilor române.

 

Rep.: Și atât.

L.R.: Cu certitudine, vor avea probleme în ceea ce privește cariera politică și asta este, ce putem face?

 

Rep.: Dar ce înseamnă că vor avea probleme în ceea ce privește cariera politică, nu vor mai fi puși pe liste, vor fi trași pe linie moartă?

L.R.: Asta este decizia organizației locale Vaslui a PSD, dar sunt convins că acolo vor exista discuții și decizii în acest sens.

 

Rep.: Ce semnal credeți că au dat populației cei doi parlamentari PSD? Ce să înțeleagă oamenii din aceste scandaluri, cum a fost și cel legat de petrecerea din biroul premierului Orban?

L.R.: Să înțeleagă că există și asemenea comportamente regretabile, în nici un caz nu funcționează ca titlu de model ceea ce s-a întâmplat în acea dimineață cu cei doi parlamentari. Ce să spun? Este un lucru regretabil, pentru care ne cerem scuze și public și avem de acum înainte grijă ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. De când a început pandemia, reprezentanții PSD au avut o atitudine constant corectă, iar aceste exemple sunt extrem de puține.

Lucian Romașcanu, despre scandalul deputaților PSD din șaormerie