Pagina de istorie: La moartea ”Președintelui Etern” Kim Ir Sen

kim_ir_sen.jpg

Portretul lui Kim Ir Sen pe un afiș propagandistic
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

În 8 iulie 1994 murea, la Phenian, la venerabila vârstă de 82 de ani, Kim Ir Sen, președintele Republicii Coreea de Nord. Au urmat 10 zile de doliu național, iar imagini cu coreeni care își plâng conducătorul iubit au făcut înconjurul lumii. Aflați circumstanțele morții sale, dar și câți ani ar fi dorit să trăiască Kim Ir Sen din Pagina de istorie de astăzi.

Kim Ir Sen a condus Coreea de Nord din 1948, până la moartea sa, survenită în 1994. Mai întâi a fost prim-ministru, până în 1972, apoi președinte până la finalul vieții și declarat ”Președinte Etern”. Unul dintre medicii familiei conducătoare coreene spunea că liderul suprem și-ar fi dorit să atingă cel puțin vârsta de 100 de ani, deziderat pentru care practica diverse tratamente de rejuvenare, printre care și transfuzii de sânge de la tineri, dar și o alimentație bazată pe carne de câine.

Însă care a fost cauza morții președintelui Kim Ir Sen? Oficial, ar fi fost vorba despre un atac de cord. Dictatorul era obez și cel mai probabil suferea și de diabet. Însă autoarea cărții ”Drumul către libertate: autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord”, Yeonmi Park vorbește despre o altă cauză:

”Eu nu aveam decât 9 luni când a murit Kim Ir Sen, pe 8 iulie 1994. Nord-coreenii îl venerau pe ”Marele conducător” în vârstă de 82 de ani. Până la moartea sa, Kim Ir Sen condusese Coreea de Nord cu o mână de fier aproape cinci decenii, iar cei care credeau cu adevărat în el - inclusiv mama- erau convinși că era nemuritor. Moartea sa a fost un moment de doliu profund, dar și de nesiguranță în țară. Fiul Marelui Conducător, Kim Jong-Il, fusese deja ales să-i succeadă tatălui său, însă vidul imens lăsat în urmă de Kim Ir Sen neliniștea pe toată lumea. (…) Guvernul de la Phenian anunțase că Kim Ir Sen murise în urma unui atac de cord, însă Yong Soo (n. red. unchiul autoarei) zicea că un prieten chinez i-a spus că auzise de la un ofițer de poliție nord-coreean că nu era adevărat. Adevărata cauză a morții, a zis el, era hwapyung - un diagnostic comun și în Coreea de Nord și în Coreea de Sud, care se traduce aproximativ prin ”boală cauzată de stres mental sau emoțional”, scria autoarea coreeană.

La fel ca în cazul majorității liderilor totalitari, persoana lui Kim Ir Sen era asociată cu un imens cult al personalității. De la statuile imense din piețele publice, până la portretele conducătorului suprem afișate pe și în toate clădirile publice, Kim Ir Sen fusese omniprezent în viața nord-coreenilor de rând, cult care seamănă izbitor cu cel al Fratelui cel Mare din romanul lui Orwell ”O mie nouă sute optzeci și patru”. La moartea sa, au fost 10 zile de doliu național în Coreea de Nord. Oficiali din aparatul de partid şi de stat, elevi şi studenţi, ţărani, intelectuali şi membri ai clasei muncitoare, plângeau în hohote pe stradă, sfâşiaţi de dispariţia "celui mai de seamă strateg al mişcării revoluţionare internaţionale", "lider al mişcării de eliberare din întreaga lume", "un lider distins al popoarelor" şi "simbol al luptei anti imperialiste".

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 8 iulie 2020