SUA: Tensiuni și dezbinare chiar și de Ziua Națională

trump_sua.jpeg

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Nici artificiile destinate zilei naționale, nici discursul președintelui american Donald Trump - cu accente electorale - nu au fost suficiente pentru a da uitării, măcar de ziua națională, frământările prin care trec în această perioadă americanii. Chiar în timpul festivităților, la câțiva metri de Casa Albă, a avut loc o demonstrație pentru egalitatea rasială.

La Washington, Ziua Națională nu a reușit să mascheze dezbinarea țării. „O paradă aeriană, o paradă militară minimalistă în grădinile Casei Albe și o mână de parașutiști pe cer”. Doar artificiile le-au amintit locuitorilor din Washington că țara sărbătorește ziua de 4 iulie ", a transmis corespondentul France24 la Washington, Matthieu Mabin. „Nici măcar discursul lui Donald Trump nu a mascat starea de spirit sumbră”, cauzată de Covid-19 și de manifestațiile împotriva rasismului.

 

"Învingem stânga radicală"

În discursul său, Donald Trump, departe de a pleda pentru împăcarea națională, a acuzat manifestanții „radicali” că vor să „șteargă” istoria americană. ”Suntem pe cale să învingem stânga radicală, marxiștii, anarhiștii, agitatorii și prădătorii", a spus el.

Președintele american a răspuns astfel manifestanților anti-rasiști, care cer egalitate rasială în țară de mai bine de o lună. Aceștia au mărșăluit în apropiere de Casa Albă insultând o susținătoare a președintelui Donald Trump care flutura o pancartă. Apoi au continuat spre „Black Lives Matter Plaza”, o porțiune de stradă care a devenit epicentrul protestului în capitala americană.

Pentru a evita confruntările, în jurul incintei prezidențiale a fost format un zid uman de forțele de ordine, aspectul fiind cel al unei tabere militare.

 

„Strategia noastră funcționează bine” pentru a stopa răspândirea Covid-19

Președintele miliardar a atacat virulent China, afirmând că aceasta ar trebui “să dea socoteală“ deoarece noul coronavirus a pornit de acolo. Fidel mesajului transmis constant în ultima perioadă, Donald Trump a redus din nou semnificația creșterii spectaculoase a numărului de cazuri de Covid-19, care alarmează autoritățile medicale.

„Strategia noastră funcționează bine”, a spus el, exprimându-și din nou convingerea că tratamentul și / sau un vaccin vor fi probabil disponibile „înainte de sfârșitul anului”. Cu câteva ore mai devreme, Florida anunțase un nou bilanț îngrijorător al cazurilor de Covid-19: 11.458 în ultimele 24 de ore.

Președintele american a atacat și mass-media „care își acuză greșit adversarii că sunt rasiști”. „Cu cât mințiți mai mult, cu cât calomniați mai mult (...), cu atât vom lucra mai mult pentru a spune adevărul și vom câștiga”, a spus el, cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale.

 

Chiar de ziua națională, o statuie a lui Cristofor Columb a fost doborâtă de protestatarii din Baltimore, după un ”apel național” pentru a demola vechile monumente și statuile unor figuri istorice controversate.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24