Condamnarea unei jurnaliste ruse, sfârșitul presei libere în noua eră Putin?

svetlana-prokopieva.jpg

Image source: 
Twitter

Un tribunal rus a găsit-o luni pe jurnalista Svetlana Prokopieva vinovată de ''justificare a terorismului'' şi a amendat-o cu 7000 de dolari, la capătul unui proces judiciar care a provocat indignare în rândul organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, transmite Reuters. Delictul : a comentat într-un articol un atac terorist împotriva serviciilor de securitate. 

Coșmarul a început așadar cu un articol consacrat unui atentat care a vizat sediul unui birou regional al Serviciului de securitate rus (FSB) în 2018. Un adolescent care se revendica anarhist s-a aruncat în aer în sediul FSB din Arhanghelsk, rănind trei membri ai serviciilor de securitate. Câteva zile mai târziu, Svetlana Prokopieva a citit la antena locală a postului de radio Echo Moscova o cronică în care a legat acest atentat sinucigaş de climatul politic instaurat în Rusia de Vladimir Putin. Concret, ea a dezvăluit că tânărul, mort în explozia pe care a provocat-o, postase pe social media acuzații la adresa FSB că a falsificat dosare penale. Ea a susținut că activismul politic sub președintele Vladimir Putin a fost restricționat sever, ceea ce a condus la disperarea unor oameni.

Pentru această ”crimă” de a comenta, Parchetul rus ceruse la finalul procesului şase ani de închisoare pentru Prokopieva. Aceasta a respins acuzaţiile şi a afirmat că a fost adusă în faţa instanţei pentru că şi-a făcut meseria.
Evident că procesul a strârnit protestele societății civile. Peste 30 de jurnaliști ruși independenți și-au exprimat sprijinul pentru jurnalista Svetlana Prokopieva, care este și colaborator independent la Serviciul rus al Europei Libere. Aceasta și-a susținut nevinovăția și a apreciat că ar fi un miracol dacă ar scăpa nepedepsită pentru că, citez, ”o caracteristică a sistemului judiciar din Rusia este că există un mare procent de condamnări. Asta nu este întâmplator. La Curtea ajung, cum spun şi investigatorii, cazuri complet investigate şi dovedite. Iată de ce judcătorii de regulă confirmă acuzaţiile procurorului fără a intra profund în esenţa cazului”. ”Este o răzbunare vădită pentru aceste critici acide”, a spus ea pentru AFP la finalul audierii sale, adăugând că procuratura a solicitat șase ani de închisoare și interdicția de a-și exercita profesia timp de patru ani, ceea ce pentru ea reprezintă o încălcare a libertății de exprimare. ”Atunci când puterea publică este în mâinile oamenilor cinici și violenți, aceasta devine cea mai mare amenințare pentru siguranța cetățenilor”, a mai declarat Svetlana Prokopieva care totuși insistă că nu se teme să critice statul. ”Represiunea se desfășoară treptat”, a mai comentat ea. ”Este imposibil de știut în avans când restricționarea drepturilor și urmărirea disidenței se vor transforma în lagăre de concentrare și execuții”, a mai spus Prokopieva. ”Acesta este motivul pentru care avem nevoie de libertatea de exprimare, pentru a suna alarma din timp”, a adăugat jurnalista avertizând că sfârșitul presei libere înseamnă începutul sfârșitului.

 În apărarea jurnalistei au sărit și organizații internaționale precum Consiliul Europei, Radio Europa Liberă sau Reporteri fără frontiere, care a lansat și o petiție.  “Svetlana Prokopieva și-a făcut doar meseria de jurnalist și e scandalos să fie hărțuită astfel. E absurd să vezi astfel de acuzații  care sunt de fapt și un mesaj de intimidare la adresa preei din Rusia”, a comentat Johann Bihr, șeful Biroului regional al RSF. ”Portretizarea cuvintelor sale ca„ promovarea terorismului "este o denaturare deliberată și motivată politic, menită să-i reducă vocea critică și reamintește de cele mai întunecate perioade ale Rusiei.”, a comentat și conducerea Radio Europa Liberă.