Proiectul de lege privind carantina și izolarea, aprobat în Guvern. În absența cadrului legal, 550 de pacienți covid s-au externat din spital

capture_video.jpg

Sursa imaginii: 
captura video www.facebook.com/guv.ro/

Raed Arafat: Termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate. Termenul ”carantină” se va referi la persoane sănătoase. Izolarea va putea fi făcută și la domiciliu, dacă va fi depășită capacitatea spitalelor. De la intrarea în vigoare a deciziei CCR privind neconstituţionalitatea carantineri decisă prin ordin de ministru, 550 de persoane au fost externate.

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită. Legea prevede şi modalităţile de contestare a măsurilor de izolare şi carantină. De la intrarea în vigoare a deciziei CCR privind neconstituţionalitatea carantineri decisă prin ordin de ministru, 550 de persoane au fost externate, transmite News.ro. Raed Arafat a relatat cazul unui pacient care a cerut externarea, deşi necesita oxigenare.

 

 

E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiţii, termenul carantina persoanelor are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie, deoarece capacitatea integral e depăşită. Carantina persoanelor care vin din zone de risc - aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecţionişti”, a explicat Raed Arafat.

El a explicat că este vorba despre epidemie declarată prin ordin al minsitrului Sănătăţii sau urgenţă de sănătate publică de importantă internaţională declarată de directorul OMS sau pandemie declarată de directorul OMS sau eveniment neobişnuit constat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă sau de instituţiile din subordine.

La toate acestea poate fi luată măsura carantinei. Prin excepţie, în cazul în care un medic constată transmiterea comunitară, mai ales dacă vine cineva care vine cu o boală neidentificată, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectivă şi informează Direcţia de Sănătate Publică Judeţean sau Direcţia de Sănătate Publică bucureşti. Adică el nu trebuie să aştepte ordinul ministrului”, a precizat Raed Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătăţii  Nelu Tătaru a precizat că proiectul va merge în regim de urgenţă în Parlament. ”Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretări politice”, a subliniat el. Nelu Tătaru a precizat că numărul pacienților care au solicitat externare, ca urmare a deciziei CCR, a ajuns la 550.

A fost aprobat în ședință de guvern proiectul legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. E necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină, izolare, chiar și internarea în spital”, a declarat după ședința de guvern Nelu Tătaru.

El a mai spus că autoritățile fac o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea sau a numărului de persoane care au părăsit voluntar izolarea sau carantinarea.

Dacă este să facem o evaluare de ieri până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți din spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale. Proiectul de lege va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca un interes național să nu lase loc de interpretare politică”, a mai spus ministrul Sănătății citat de Mediafax.

Secretarul de stat Raed Arafat a relatat despre cazul unui pacient care a necesitat oxigenare, ventilaţie şi a refuzat internarea la spital, a plecat acasă fiind simptomatic, pe declaraţie pe proprie răspundere, ceea ce e un risc major asupra sănătăţii sale, în primul rând. ”Colegii i-au explicat că s-ar putea să ajungă înapoi cu ambulanţa. Acestea au fost probleme cu care s-au întâlnit unii colegi”, a adăugat el.

CCR a decis că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

În ceea ce priveşte imaginile de la mare cu sute de persoane fără măşti, fără distanţare socială, ministrul Sănătăţii a precizat că astfel de imagini există de vreo 4 săptămâni. ”Am făcut şi facem în continuare apel la tot ce înseamnă distanţare fizică”, a declarat Tătaru.

Noi am prevăzut posibilitatea în lege să luăm măsuri imediate, inclusiv în situaţii de urgenţă. Mai e un aspect despre lege. Ea prevede şi modalităţile de contestaţie. Orice măsură luată prin ordin al ministrului Sănătăţii, a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pot fi contestate în instanţă fără nicio problemă”, a adăugat şi secretarul de stat Raed Arafat.