”Viitorul Scornicești” al Ungariei intră în Europa

puskas_akademia.jpg

Puskás Akadémia FC, o echipă de fotbal dintr-o comună cu 1500 de locuitori, din Ungaria, s-a calificat în Liga Europa
Image source: 
Facebook / Puskás Akadémia

În Ungaria, o echipă de fotbal dintr-o comună cu 1.500 de oameni s-a calificat în Liga Europa. Dar nu este orice fel de comună, ci locul de naștere al premierului Viktor Orban.

După cum transmite Courrier International, Puskás Akadémia FC, va juca în următoarea ediție a Europa League după ce a terminat pe locul trei în Liga OTP Bank. Un succes pe care îl datorează foarte mult generozității guvernului, denunță presa din opoziție.

Echipa satului Felcsút are în spatele performanței sale suma de 192 milioane de euro, bani publici alocați de guvern prin intermediul unui program de finanțare a sportului maghiar, scrie  portalul 444.hu, vorbind despre un „capriciu al lui Orbán”.

A doua casă a premierului ungar se află la câțiva metri de stadionul impunător de aproximativ 4.000 de locuri. Iar în spatele echipei îl găsim pe oligarhul preferat al regimului, Lőrinc Mészáros , președintele clubului și fostul primar din Felcsút.

Dar și alte cluburi apropiate puterii au beneficiat de subvenții, precum Ferencváros TC, sub conducerea secretarului general al partidului FIDESZ Gábor Kubatov, Videoton FC deținut de magnatul de construcții István Garancsi sau Mezőkövesd Zsóry , aparținând ministrului adjunct al Finanțelor, András Tallai.

Nemzeti Sport, lectura preferată a lui Viktor Orbán (potrivit Courrier International), salută „povestea de succes” a lui Puskás Akadémia FC, care a trecut în doar câțiva ani de la diviziile regionale în elită. "Reînnoirea fotbalului inițiată la Felcsút întruchipează motorul și simbolul regenerării disciplinei nu numai la nivel național, ci și în bazinul carpatic", scrie ziarul.

În 1979, echipa Viitorul Scornicești, satul natal al dictatorului Nicolae Ceaușescu, promova în prima divizie, la numai șapte ani de la înființare, devenind prima echipă din mediul rural ajunsă în eșalonul de elită al fotbalului românesc.

Echipa nu a jucat niciodată în cupele europene și a retrogradat în 1990, după care s-a desființat.