Cât de corecte au fost recentele alegeri legislative din Serbia? (reportaj France24)

serbia.jpg

Image source: 
Captură video / France24

Duminică, 21 iunie, în Serbia au avut loc alegerilor legislative și municipale, câștigate detașat de partidul de guvernământ, în condițiile în care partidele de opoziție au boicotat scrutinul. Un video în care o femeie însoțea mai multe persoane în cabina de vot părând să le indice alegătorilor partidul pe care să-l voteze circulă de atunci pe internet. CRTA, organism independent de analizare a alegerilor, estimează că a fost vorba de o fraudă.

Filmul durează 3m și14sec și prezintă o sală de clasă unde se desfășoară alegeri. O femeie însoțește trei persoane în cabina de vot. Aceasta indică mai multor alegători chenarul cu unul dintre partidele de pe lista imprimată pe care să-l ștampileze pe buletinul de vot. De două ori la rând, ea inserează buletinele de vot ale alegătorilor în urnă.

 

 

Videoul a circulat pe rețelele sociale în Serbia începând cu 23 iunie dar sursa originală nu a putut fi identificată. După boicotul organizat de principalele partide de opoziție, partidul de guvernământ a câștigat 63% din voturi iar partenerul său din coaliție 11%. Conform opoziției, alegerile libere erau imposibile din cauza distorsionării peisajului mediatic și democratic. În ciuda acestui apel la boicot, instituțiile de sondaj au revelat o rată de participare care a trecut puțin pragul de 50%.

Redacția Les Observateurs de la France 24 a putut confirma faptul că acest video a fost făcut în timpul alegerilor legislative și municipale desfășurate duminică, 21 iunie, datorită mai multor elemente vizuale.

Mai întâi, numeroase persoane din această sală poartă o mască chirurgicală, semn că videoul a fost filmat după apariția Covid-9, purtatul măștii nefiind o practică obișnuită înainte de pandemie. Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Serbia pe 6 martie și alte alegeri nu au mai fost organizate de atunci.

De altfel, cele două urne electorale, una roz și alta albastră, indică faptul că alegătorii sunt invitați să voteze pentru două tipuri de reprezentanți, pentru deputați și primari, o caracteristică a alegerilor din 21 iunie în Serbia.

În cele din urmă, alte două indicii întăresc ipoteza cum că videoul a fost filmat în Serbia: auzim mai multe persoane vorbind și se poate observa pe perete portretul lui Vuk Stefanovic Karadzic, un lingvist de origine sârbă  al cărui portret apare foarte des în sălile de clasă din țară.

„Este prima dată când un astfel de video aduce la lumină fraudele electorale în Serbia”

Centrul sârb pentru transparență electorală (CRTA) consideră că acest video arată pentru prima dată tipul de fraudă electorală care se practică în mod curent în țară. Rasa Nedeljkov, responsabilă cu supravegherea alegerilor investighează imaginile:

”Cei care au făcut documentația au recunoscut sala de clasă din satul Bugdanovica, situat în apropierea orașului Ub. Așteptăm ultimele confirmări despre această localizare precum și despre identitatea femeii din imagine.

Videoul surprinde o tehnică de fraudă electorală despre care s-a auzit vorbindu-se în trecut, mai exact exercitarea de presiuni asupra unor alegători care sunt îndrumați să voteze cu un anumit partid.  Din punctul nostru de vedere, nu este nicidecum vorba despre o persoană care a venit în ajutorul unor alegători analfabeți de exemplu.

După o analiză detaliată a imaginilor, se observă mai multe infracțiuni: un grup de persoane în cabina de vot, sfaturile date de femeia neautorizată mai multor alegători, lipsă de reacție a evaluatorilor buletinelor de vot, presiune asupra voturilor sau a cumpărării voturilor. Odată confirmate secția de votare și identitatea persoanelor implicate, vom transmite informațiile autorităților pentru ca justiția să preia mai departe cazul”.

„Un sârb din cinci afirmă că a fost supus unor presiuni de cumpărare a voturilor”

Pentru prima dată un astfel de video prezintă fraudele electorale din Serbia, iar aceste imagini au stârnit interesul publicului. Conform unui studiu condus de o echipă de sociologi în septembrie 2019 și în martie 2020, un sârb din cinci a fost supus unei presiuni privind cumpărarea de voturi.

Mai mult, campania electorală a fost în mare măsură neechitabilă, timpul alocat alocuțiunilor fiind în proporție de 90% ocupat de președinte și de reprezentanții partidului său care, de altfel, au utilizat activitățile desfășurate de stat pe durata stării de urgență și a pandemiei Covid-19 în scopuri promoționale.

În cadrul acestor alegeri, am primit mult mai multe semnalizări cu privire la neregulile existente comparativ cu alegerile trecute. Aceste nereguli s-au petrecut în 8-10% din birourile electorale pe 21 iunie, comparativ cu 3% în anul 2015 sau cu 4% în anul 2017. Estimarea noastră este că aceste nereguli nu au modificat considerabil rezultatul alegerilor, dar totuși au sporit în mod artificial rata de participare.

O asociație sârbă de apărare a constituționalității, UZUZ, a raportat în presă faptul că pe 25 iunie a desfășurat o investigație asupra situației din video și ar fi vorba despre un vot colectiv al grupului Roms care ar fi primit 1 000 dinari de persoană (8, 50 euro) și un „pachet”. Redacția noastră nu este însă în măsură să verifice aceste informații. 

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24