Singapore: Parlamentul a fost dizolvat, pregătiri pentru alegeri

singapore.png

Singapore
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Parlamentul din Singapore a fost dizolvat marți în vederea organizării de noi alegeri, chiar dacă orașul-stat se luptă să își revină în urma crizei de coronavirus care a cuprins mai ales căminele aglomerate ale muncitorilor imigranți.

O serie de măsuri de siguranță vor fi instituite pentru a preveni infecțiile: alegătorii trebuie să poarte măști și mănuși la secțiile de votare, în timp ce mitingurile electorale par a fi interzise. Singapore a fost lăudat inițial pentru păstrarea virusului sub control cu ​​un sistem riguros de testare și urmărire a cazurilor, numai că infecțiile s-au instalat mai târziu în căminele care adăpostesc lucrătorii străini cu salarii mici.

Peste 42.000 de cazuri au fost raportate în orașul-stat, marea majoritate în rândul lucrătorilor migranți. Numărul morților este de 26.

Dar o dată ce focarul s-a mai domolit și autoritățile au aprobat măsuri de relaxare, Partidul Acțiunii Populare (PAP) insistă cu organizarea alegerilor, deși acestea pot avea loc până în aprilie anul viitor.  Premierul Lee Hsien Loong a anunțat că l-a sfătuit pe președinte să dizolve parlamentul pentru a organiza alegeri generale. Data votării va fi anunțată mai târziu, dar aceasta este preconizată în luna iulie.

Într-o declarație televizată, el a încercat să arate că autoritățile au gestionat bine criza cauzată de coronavirus, spunând că Singapore „a răspuns decisiv” și că țara se află acum într-o „poziție stabilă”.

“Aceste alegeri generale vor fi unice din cauza gravității situației și a mizelor care sunt în joc”, a spus el.

PAP a condus Singapore de când acesta și-a câștigat independența de la Marea Britanie în 1959, iar partidul, care deține 82 din cele 88 de locuri în parlament, este sigur de victorie.

Dar organizarea unor alegeri pe măsură ce orașul-stat iese din pandemie este riscantă și nu este clar dacă aceasta va stimula sprijinul electoral așteptat de guvern.

Partidul Democrat, de opoziție,  a spus că organizarea alegerilor luna viitoare ar “periclita inutil siguranța și sănătatea cetățenilor”.

 

Traducere de Anda Costiuc, după rfi.fr