De ce l-a enervat Parlamentul European pe premierul ceh

andrej_babis.png

Premierul ceh Andrej Babis este suspectat de deturnare a unor fonduri europene
Image source: 
AFP via rfi.fr

Parlamentul European a adoptat vineri o rezoluție privind rezolvarea potențialelor conflicte de interese la cel mai înalt nivel de guvernare și înregistrarea numelor beneficiarilor finali ai fondurilor UE. Un vot cu multe semnificații politice și care a produs nervozitate la Praga.

În rezoluția adoptată cu 510 voturi pentru, 53 împotrivă și 101 abțineri, Parlamentul European deplânge faptul că premierul ceh Andrej Babiš continuă să fie implicat activ în execuția bugetului UE, în timp ce se presupune că el controlează în continuare grupul „Agrofert”, unul dintre cei mai mari beneficiari ai subvențiilor UE din Cehia.

Eurodeputații afirmă că grupul a primit peste 36 de milioane de euro în subvenții agricole pentru anul 2018 și încă 16 milioane de euro din fondurile UE de coeziune în cursul perioadei 2014-2020.

O anchetă oficială a UE cu privire la conflictul de interese este încă în curs. Iar eurodeputații au insistat asupra faptului că persoanele implicate în aceste cazuri, la cel mai înalt nivel al guvernelor naționale, trebuie să aleagă: fie renunță la interesele lor comerciale, fie aleg să rămână în afaceri și demisionează din funcțiile publice.

Deputații au cerut Comisiei să instituie mecanisme de prevenire a conflictelor de interese legate de fondurile UE. Normele ar trebui să includă o obligație de publicare a beneficiarilor finali ai subvențiilor și a plafoanelor directe de plată pe persoană fizică. În prezent, nicio lege a UE nu obligă un stat membru să dezvăluie beneficiarii finali ai fondurilor UE.

Preocupările în cadrul instituțiilor europene cu privire la conglomeratul agricol ceh sunt mai vechi. Ancheta oficială a Comisiei UE cu privire la conflictul de interese al premierului ceh a avut loc încă din ianuarie 2019. În noiembrie 2019, toate plățile de la bugetul UE către companii direct sau indirect deținute de premierul Babiš au fost suspendate.

În decembrie 2019, procurorul general de la Praga a redeschis ancheta privind utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, ca urmare a unui raportul al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Rezoluția Parlamentului European nu a rămas fără ecou la Praga. Sâmbătă, premierul ceh Andrej Babiš a replicat că parlamentarii europeni „au incitat la demersuri privind proceduri penale specifice pe teritoriul Cehiei, fără informații sau dovezi concrete, ceea ce ar putea fi perceput ca o dovadă a presiunii politice și media asupra sistemului judiciar ceh și o interferență în afacerile interne”, după cum relatează Caleaeuropeană.ro.

De altfel, preşedinta comisiei parlamentare care a vizitat Cehia în februarie, pentru a ancheta presupusele conflicte de interese, a denunțat „presiunile enorme” pe care le-a avut de suportat în cursul acestei misiuni. Ea a afirmat că membrii comisiei au fost ținta unor amenințări venite chiar din partea guvernului.

Nu știm cum se va încheia această poveste. Dar aceasta ne arată cât de limitate sunt instrumentele comunitare, când vine vorba despre controlul asupra banilor europeni. Iar Andrej Babiš este unul dintre acei lideri populiști pentru care banii europeni sunt buni, nu și transparența în cheltuirea lor.

Cazul trebuie să dea de gândit, în momentul în care Comisia și Parlamentul își propun o suplimentare istorică a bugetului comunitar, pentru a stimula refacerea în urma pandemiei.

Și atitudinea premierului ceh nu face decât să le dea apă la moară acelor lideri așa-zis ”frugali”, pentru care subvențiile bugetare nu sunt de dorit, considerând că nu i-ar responsabiliza suficient pe beneficiari. Spre deosebire de împrumuturi, desigur.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica din 22 iunie 2020