Președintele Macron aniversează Rezistența anti-nazistă la Londra

macron_degaulle.jpg

Emmanuel Macron și portretul lui Charles de Gaulle
Președintele Macron marchează 80 de ani de la discursul lui De Gaulle la Londra
Image source: 
Getty Images

Președintele Emmanuel Macron vizitează joi Londra pentru a aniversa 80 de ani de la discursul liderului de război, Charles de Gaulle, difuzat de BBC și adresat Franței după invazia nazistă din 1940. El va acorda Londrei Legiunea de Onoare. 

Prim ministrul britanic Boris Johnson îl va primi pe președintele Macron care se va întâlni și cu Prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, care-i ține locul Reginei Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, izolată la Castelul Windsor după instituirea carantinei Coronavirus pe 23 martie.

Președintele Macron va înmâna cea mai înaltă decorație franceză, Legiunea de Onoare, Londrei pentru rolul jucat în lansarea Rezistenței împotriva ocupației naziste.

Capitala britanică devine al șaptelea oraș străin care primește această decorație după Alger, Belgrad, Brazzaville, Liège, Luxemburg et Volgograd (fost Stalingrad).

În urmă cu 80 de ani, generalul Charles de Gaulle a transmis un mesaj istoric de la Londra către conaționalii săi cerându-le să nu renunțe la lupta împotriva lui Hitler.

Franța era îngenuncheată la acea vreme, trupele germane ocupând Parisul cu patru zile mai înainte și pe punctul de a conveni un armistițiu care să confirme capitularea oficială.

În mesajul difuzat în franceză, De Gaulle, care se refugiase în Marea Britanie cu o zi înainte, a spus în franceză "orice s-ar întâmpla flacăra Rezistenței franceze nu trebuie stinsă și nu va fi stinsă”.

Apel istoric

Transmisă de Serviciul francez al BBC, adresarea nu a fost înregistrată și relativ puține persoane din Franta au auzit-o.


Charles de Gaulle
Charles de Gaulle a lansat pe undele BBC un apel istoric la Rezistență împotriva ocupanților naziști
Image source: 
BBC

Dar adresarea înregistrată de De Gaulle și difuzată patru zile mai târziu pe același post a ajuns la o audiență mai largă și a contribuit mult la stabilirea lui De Gaulle ca lider al țării sale în exil.

18 iunie 1940 rămâne una dintre cele mai importante date din istoria relației dintre Marii Britanie și Franța și are încă o rezonanță majoră pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.

De asemenea, patru supraviețuitori ai Rezistenței vor fi decorați cu ordinul Member of the Order of the British Empire (MBE). Cei patru bărbați - Edgard Tupet-Thome, 100 de ani, Daniel Bouyjou-Cordier, 99 de ani, Hubert Germain, 99 de ani și Pierre Simonet, 98 de ani - sunt membri supraviețuitori ai Ordinului de Eliberare, onoare acordată de Franța celor care au jucat un rol remarcabil în eliberarea țării .

Premierul Johnson și președintele Macron vor discuta de asemenea despre efectele pandemiei Coronavirus și despre negocierile privind relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană post-Brexit.

La ora actuală negocierile UK - UE sunt în impas, iar Marea Britanie a anunțat că nu va cere prelungirea perioadei de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020, data limită pentru solicitarea prelungirii fiind 30 iunie. 

Președintele Macron a fost scutit de cerințele de carantină de 14 zile pentru cei sosiți în Marea Britanie, ca "reprezentant al unei țări străine în vizită oficială”.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ