Barna: ”Vom susține foarte probabil starea de alertă”. Ce ”fractură logică” vede liderul USR?

Dan Barna USR lege carantina forma corecta.png

Dan Barna anunță că USR va susține legea carantinei și izolării, la Senat
Dan Barna anunță că USR va susține legea carantinei și izolării, la Senat

USR ar putea susține în Parlament prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, declară la RFI președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna. El remarcă faptul că poziționarea unor partide față de sănătatea populației ”s-a dus într-o zonă de politicianism inutil”. Guvernul Orban a decis marți prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, pe fondul coronavirusului, în timp ce PSD-ul vrea o prelungire de numai 15 zile.

Dan Barna spune că USR ar putea susține prelungirea stării de alertă, pe fondul coronavirusului: ”Am spus în mod constant că aveam nevoie de date și de informații, pentru a vedea necesitatea stării de alertă. Din păcate, nu am primit date suplimentare, însă și aceasta este o realitate obiectivă, situația pandemiei pare că ne confirmă că nu am scăpat și că lucrurile nu sunt neapărat spre bine, dacă relaxarea este prea mare. E foarte probabil să susținem această stare de alertă. Vom avea o discuție cu colegii în cursul acestei zile”.

Întrebat dacă USR va susține prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, așa cum propune Guvernul sau cu 15 zile, cum vrea PSD, liderul USR a răspuns: ”În acest moment, pare că și o prelungire de 15 zile nu ar face decât să ducă din nou această dezbatere mai departe (...). O prelungire de 30 de zile păstrează posibilitatea ca în situația în care lucrurile s-ar îmbunătăți semnificativ, ceea ce ne dorim cu toții, să se poată ridica mai repede această stare de alertă. Se creează un cadru care poate fi ajustat, în funcție de evoluția concretă a situației, pentru că pare că și poziționarea față de sănătatea populației s-a dus într-o zonă de politicianism inutil”.

Dan Barna deplânge faptul că sălile de spectacol rămân închise, în timp ce bisericile se redeschid: ”De ce o sală de spectacole, care are cumva aceleași caracteristici cu o biserică rămâne în continuare închisă? E o fractură logică, din punctul meu de vedere. Dacă într-adevăr s-a decis că pot avea loc genul acesta de adunări cu distanțare socială, fie că e în biserici sau în alte spații, faptul că zona de cultură este din nou marginalizată și lăsată la urmă dă un semnal important despre câtă grijă au avut guvernele din ultimii 30 de ani de cultură și de aceste evenimente”.

Dan Barna, despre prelungirea stării de alertă