Parlamentul European: de la Planul de redresare, la Brexit și protestele anti-rasiste

boris_ursula_jean_michel.jpg

Premierul britanic Boris Johnson, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei europene, Ursula Von der Leyen și președintele Parlamentului European într-o videoconferință, luni 15 iunie 2020.
Image source: 
Facebook / European Parliament

Parlamentului Europeran se va reuni, de miercuri până vineri, în format virtual. O sesiune în care vor fi discutate cele mai arzătoare teme de pe agenda europeană și globală – unele având legătură directă cu România.

Un moment important îl va constitui discuția de miercuri cu Consiliul și Comisia despre bugetul UE pe termen lung și planul de redresare în contextul pandemiei COVID-19.

Discuția prefațează întâlnirea din 19 iunie a liderilor statelor membre, care vor discuta despre Fondul de redresare și despre un nou buget pe termen lung al UE. Este prima reuniune a liderilor după propunerea franco-germană privind un generos program de subvenții bugetare și credite destinate redresării europene. O propunere primită cu rezerve de patru state așa-zis ”frugale”: Austria, Țările de Jos, Suedia și Danemarca.

Și, de la planul de redresare economică la o abordare mai largă a viitorului Uniunii Europene: Miercuri seară, Parlamentul va avea o ultimă dezbatere înainte de vot asupra unei rezoluții ce solicită lansarea Conferinției privind viitorul Europei cât mai curând posibil după vacanța de vară.

Conferința, organizată de Parlament, Consiliu și Comisie, trebuia să înceapă în luna mai și să se desfășoare pe o perioadă de doi ani, dar a fost amânată din cauza pandemiei.

Într-o rezoluție anterioară, adoptată în ianuarie, Parlamentul European a a cerut ca procesul de dezbatere publică să cuprindă cetățeni din toate mediile sociale, reprezentanții societății civile, la nivel european, național, regional și local.

Un subiect care în România a generat recent vii dezbateri este legat de situația lucrătorilor transfrontalieri.

Deputații vor vota o rezoluție prin care vor cere respectarea dreptului la remunerație egală pentru muncă egală în același loc de muncă, inclusiv prin intermediul inspecțiilor naționale și transfrontaliere.

Proiectul de rezoluție îndeamnă, de asemenea, statele membre să adopte rapid o revizuire echilibrată a legislației UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

În plus, deputații cer Comisiei să emită orientări pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei Covid-19, în special în ceea ce privește circulația liberă și echitabilă, locuințele decente, condițiile de muncă și de angajare aplicabile, precum și cerințele în materie de sănătate.

Relațiile dintre UE și Regatul Unit vor face obiectul unei alte dezbateri, iar o rezoluție urmează să fie adoptată joi.

Aceasta va reitera sprijinul pentru negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, în condițiile în care Ursula von der Leyen și Boris Johnson au hotărât să dea un nou impuls negocierilor.

Și tot miercuri, o dezbatere care cu siguranță va suscita interesul mediei de la Bruxelles: deputații vor evalua rasismul în UE și în lume, în contextul protestelor la nivel global declanșate de uciderea lui George Floyd.

Să reamintim că în martie 2019,  Parlamentul European a cerut Uniunii și statelor  membre să ia măsuri de combatere a rasismului structural în Europa. Deputații au solicitat încetarea elaborării de profiluri rasiale în dreptul penal și în lupta împotriva terorismului, precum și acordarea unor despăgubiri pentru crime împotriva umanității ce au avut loc în timpul colonialismului european.

În sfârșit, deputații vor discuta despre măsuri pentru contracararea dezinformării dar și impactul acestora asupra libertății de expresie. Aceasta, în cadrul unei dezbateri cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, și cu reprezentantul Consiliului.

 Discuția, prevăzută pentru joi, are loc în contextul campaniilor de dezinformare desfășurate de actorii străini care încearcă să exploateze incertitudinea din societate și temerile cetățenilor.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 16 iunie 2020